Leedu lahkus nende hoole all olnud Afganistani provintsist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Afghanistani suundunud Leedu sõdureist.
Pilt Afghanistani suundunud Leedu sõdureist. Foto: Leedu kaitseministeerium

Leedu lõpetas ametlikult missiooni Afganistanis Ghori provintsis, mille ülesehitamise ja julgeoleku toetamisega ta oli tegelenud kaheksa aastat.


Provintsi pealinnas Chaghcharānis Leedu kaitseministri Juozas Olekase osavõtul toimunud piduliku tseremooniaga anti leedulaste rajatud sõjaväelaager üle Afganistani rahvusarmeele.

Lähima nädala jooksul lahkuvad Ghori provintsist kõik Leedu sõjaväelased.

«Võib öelda, et me täitsime ülesande, mille olime enestele seadnud,» ütles Olekas BNS-ile tseremoonial pärast Leedu lipu langetamist.

Leedu ministri hinnangul on olukord selles Afganistani ühes vaeseimas provintsis kaheksa aastaga paremuse poole muutunud ning Leedu sõjaväelased omandanud hindamatu kogemuse.

Leedu armee omandas kaheksa aastat Afganistanis Ghori provintsis väldanud missiooniga unikaalse kogemuse, mida võib tulevikus vaja minna ükskõik milliste ülesannete täitmisel, ütles täna Leedu kaitseväe ühendstaabi ülem Vilmantas Tamošaitis.

«See missioon andis armeele erakordse võimaluse kontrollida oma valmisolekut ja teha seda mitte polügoonidel või õppekeskustes, kus eksimuste eest pannakse halbu hingeid, vaid reaalsel missioonil, kus eksimustel on sootuks teistsugune hind,» sõnas kindral.

Timošaitise sõnul osales 2005. aastal alanud missioonil kõikidest Leedu jalaväepataljonidest ja neljast maakaitseväe üksusest kokku 2500 sõjaväelast. Viimased Ghori provintsi ülesehitusgrupis teeninud leedulased lahkuvad provintsi pealinnast Chaghcharānist sel nädalal ning naasevad Kabuli kaudu kodumaale septembri keskel.

Kindrali sõnul lubas missioon Leedu kaitseväele oma relvastust, seadmeid ja tehnikat proovile panna ning omandada logistikakogemust. Leedulaste rajatud väebaasi, mis on juba Afganistani armeele üle antud, täiustati pidevalt ning ta vastab kõikidele julgeolekunõuetele.

Samuti omandati Timošaitise sõnul missiooni käigus kasulikke kogemusi koalitsioonipartneritega suhtlemisel.

«Me teenisime ülesehitusgrupis koos seitsme partneriga, pluss veel seitse riiki, kes teostasid Euroopa Liidu politseimissiooni. See, et me suutsime operatsiooni piirkonnas sõjalisi ülesandeid täita, näitab, et me võime vajaduse korral koos nendega tegutseda kus iganes, kaasa arvatud Leedus,» lisas kindral.

Leedu kaitseministeerium eraldas aastatel 2005-2013 Ghori provintsi ülesehitusmeeskonnale üle 300 miljoni liti (87 miljonit eurot) ning välisministeerium grupi tegevusega seotud projektidele üle 17 miljoni liti. Kõige suurem rahastus tuli Ghori tsiviilprojektidele Jaapanist ja USAst.

Valitsusmääruse kohaselt jättis Leedu provintsist lahkudes Afganistani armeele leedulaste poolt 2005. aastal ehitatud väebaasi, mille maksumus moodustab koos maha jäetava varustusega umbes 15 miljonit litti. Laagrit kasutab umbkaudu 500 Ghori provintsis paiknevat Afganistani sõdurit. Lisaks neile hakkab provintsis julgeolekut tagama 1300 politseinikku ja 150 avaliku julgeoleku teenistuse töötajat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles