Ajateenijate väljaõppesse kaasatakse nüüdsest PASI soomukid

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tegid ajateenijad PASI soomukitega esimese sõidu.
Eile tegid ajateenijad PASI soomukitega esimese sõidu. Foto: Eesti Kaitsevägi

Kaitsevägi asub alates sellest sügisest andma Kalevi jalaväepataljoni ajateenijatele soomukimeeskondade väljaõpet. Ajateenijad saavad enda käsutusse soomukid, mis seni kuulusid Scoutspataljonile.

Seni on soomukid Sisu Xa-180 ja XA 188 kasutusel olnud elukutselistest kaitseväelastest koosnevas Scoutspataljonis, mida kaitseväelased on kasutanud välisoperatsioonil Afganistanis.

«Scoutspataljon on välisoperatsioonidel omandanud hulgaliselt soomukialaseid teadmisi, mida saame kasutada kogu kaitseväe soomusvõimekuse tõstmisel,» ütles 1. Jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus, kelle sõnul on Kalevi jalaväepataljoni arendamine mehhaniseeritud jalaväepataljoniks hea näide uue riigikaitse arengukava rakendumisest.

Esimesed ajateenijad, kes soomukialase väljaõppe saavad tulid teenistusse juulis, erialase väljaõppega alustavad nad pärast sõduri baaskursuse lõpetamist septembri keskpaigas.

«Tegemist on protsessiga, mille tulemusel omandab soomusmanöövervõime kogu 1. jalaväebrigaad. Viimane omakorda tõstab oluliselt meie kiirreageerimise suutlikkust ja seeläbi kogu Eesti kaitstust,» sõnas kolonelleitnant.

Jaanuaris valitsuses heaks kiidetud riigikaitse kümne aasta arengukava kohaselt arendab kaitsevägi 1. välja soomusmanöövervõime. 1. Jalaväebrigaadi koosseisu kuuluv elukutseline Scoutspataljon saab moodsad jalaväe lahingumasinad, soomukitega varustatakse ülejäänud manööverpataljonid.

Soomes toodetud soomukid Sisu XA-180 EST võeti kaitseväes kasutusele 2004. aastal. 2010. aastal hankis kaitsevägi Hollandist juurde soomukeid Sisu XA-188, millel on varasema mudeliga võrreldes tugevam soomus, vastupidavam põhjasoomus isevalmistatud lõhkekehade ja maamiinide kaitseks ning mis peab vastu kuni 14,5 millimeetrise kaliibriga relvade tulele.

Sisu XA tüüpi soomukid on Soomes valmistatud kuuerattalised jalaväe soomustransportöörid, mis olid algselt mõeldud Soome kaitsejõududele. Soomuki loomisel olid tähtsal kohal kasutusmugavus, lihtne ehitus ning madalad hoolduskulud.

Praegu on Eesti kaitseväes kasutuses 56 soomukit XA 180 ja 52 soomukit XA 188, viimaste tarne jätkub aastani 2015, mille lõpuks lisandub olemasolevatele veel 25 soomukit XA 188.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles