UNESCO: Süürias röövitakse kultuuriaardeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahingutegevus Süürias Aleppos
Lahingutegevus Süürias Aleppos Foto: SCANPIX

ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsioon UNESCO edastas, et kodusõjast laastatud Süürias röövitakse kultuuriaardeid.

Süüria naaberriigi Liibanoni piirialadelt ja pealinnast Beirutist on leitud kümneid Süüriast pärit iidseid aardeid, edastab Reuters.

UNESCO esitas Liibanoni võimudele palve kontrollida hoolikamalt, mida põgenikud Süüriast üle piiri toovad.

ÜRO allorganisatsiooni esindajate sõnul ohustavad sellised röövimised kogu maailma kultuuripärandit. Lähis-Idas tegutsevad kuritegelikud gängid röövivad süstemaatiliselt seal asuvaid arheoloogilisi paiku.

«Sama toimus ka teistes sõjast laastatud riikides nagu Iraagis, Afganistanis, Liibüas ja Malis,» sõnas UNESCO asejuht Francesco Bandarin.

Neis riikides hävinesid mitmed iidsed ehitised või hävitati neid teadlikult. Satelliitfotode abil tehti kindlaks, et näiteks hävisid mitmed Lähis-Ida piirkonna hellenistliku ajastu ehitised.

Süürias on suures ohus Aleppos olevad kultuuriaarde. Selles linnas on toimunud ja toimumas mitmed ägedad lahingud Süüria valitsusvägede ja opositsioonilise Vaba Süüria Armee vahel.

Süüria kodusõjas on hukkunud rohkem kui 100 000 inimest ning kaks miljonit on põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles