Austraalia eriväelasi kahtlustatakse mässulise laibalt käte eemaldamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia eriväelased Afganistanis.
Austraalia eriväelased Afganistanis. Foto: SCANPIX

Austraalia kaitsejõud teatasid täna, et uurivad võimaliku väärkäitumise juhtumit. See on seotud väidetega, et Austraalia sõdurid lõikasid küljest surnud afgaani mässulise käed.


Austraalia rahvusringhäälingu (ABC) teatel on uurimise all nende erivägede sõdurid, keda kahtlustatakse vähemalt ühe surnukeha rüvetamises pärast tulist lahingut tänavu aprillis Zabuli provintsis, kus tapeti neli vaenlase võitlejat.

«ABC-le teadaolevalt lõigati mässulise surnukehalt käed ja võeti need kaasa Austraalia baasi Tarin Koti,» kirjeldas ABC veebileht. Samas lisati, et sõdureid süüdistatakse käte äralõikamiseks sõrmejälgede võtmise eesmärgil – NATO sõdureil lasub kohustus võtta isikute tuvastamiseks afgaani mässulistelt sõrmejälgi võimalusel ka siis, kui nood on tapetud.

Austraalia sõjavägi kinnitas, et neil on käsil uurimine intsidendi osas, mis leidis aset 28. aprillil Afganistani julgeolekujõudude ja Austraalia eriväelaste ühisoperatsiooni käigus.

«Ühisoperatsiooni eesmärgiks oli tabada mässuliste komandör, kes oli vastutav peamise Uruzgani provintsi ümbruses tegutseva mässuliste võrgustiku eest,» lisas kaitseväe avaldus. «Puhastusoperatsiooni ajal sattusid Austraalia võitlejad väga intensiivsesse, keerukasse ja ohtlikku lahingusse. Selles lahingus osales neli mässulist, kes tapeti.»

«Pärast missiooni lõppu tõstatati Austraalia kaitsejõudude sisemises käsuahelas küsimus võimalikust väärkäitumise juhtumist,» jätkas avaldus.

Kaitsejõududude teates kinnitati, et iga sellist juhtumit võetakse täie tõsidusega, ja lubati, et kuigi uurimise ajal rohkem kommenteerida ei saa, tegutsevad Austraalia väed vastavalt lahingureeglitele, mis on vastavuses rahvusvahelise õigusega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles