Merkel taunis Venemaa ja Hiina positsiooni Süüria küsimuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kantsler Angela Merkelil on ühtlasi käsil ka valimiskampaania, et tagada enda tagasivalimine järgmisel kuul.
Kantsler Angela Merkelil on ühtlasi käsil ka valimiskampaania, et tagada enda tagasivalimine järgmisel kuul. Foto: SCANPIX

´
Saksa kantsler Angela Merkel taunis täna Venemaa ja Hiina positsiooni Süüria kriisi suhtes, öeldes, et nende tegevus nõrgestab ÜRO-d.


«On äärmiselt kahetsusväärne, et Venemaa ja Hiina on keeldunud jõudmast Süüria konflikti osas Lääne partneritega ühispositsioonile. See nõrgestab oluliselt ÜRO rolli,» ütles Merkel usutluses päevalehele Augsburger Allgemeine.

Venemaa ja Hiina on vetostanud alates 2011. aasta märtsist ÜRO Julgeolekunõukogus kolm resolutsiooni, mis oleksid suurendanud survet Süüria presidendile Bashar al-Assadile. Samuti on Moskva ja Peking vastu ÜRO Julgeolekunõukogu kolme ülejäänud liikme USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa ettepanekule kiita heaks resolutsioon, mis lubaks reageerida keemiarünnakule sõjaliselt.

Ka välisminister Guido Westerwelle kutsub homme ajalehes Welt am Sonntag ilmuvas usutluses Moskvat oma seisukohta muutma.

«Need, kes pööravad keemiarelva kasutamisest hoolimata pilgu kõrvale, õhutavad sääraste relvade kasutamist. Just seetõttu kutsume Venemaad saatma koos rahvusvahelise üldsusega kindlat signaali,» ütleb Westerwelle usutluses.

Merkel kordas intervjuus, et Süüria on astunud keemiarelva kasutades üle piiri ning see ei tohi jääda tagajärgedeta.

Samas välistas kantsler kategooriliselt Saksamaa osalemise võimalikus sõjalises vastulöögis ilma rahvusvahelise üldsuse eelneva heakskiiduta. «Saksamaa ei saa ilma ÜRO, NATO või Euroopa Liidu mandaadita sõjalises interventsioonis osaleda» rõhutas Merkel. «Seetõttu ei tule meie vägede osalemine hetkel kõne alla.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles