Fukushimas avastati uus radioaktiivse vee leke

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tepco president Naomi Hirose (vasakul) võtab vastu protestikirja Jaapani kalurite ühingu juhilt Hiroshi Kishilt.
Tepco president Naomi Hirose (vasakul) võtab vastu protestikirja Jaapani kalurite ühingu juhilt Hiroshi Kishilt. Foto: SCANPIX

Operaatorfirma Tokyo Electric Power Co (Tepco – Tokyo elektrienergia kompanii) teatas täna uue lekkekoha avastamisest – kõrge radioaktiivsusega vett tilgub välja kaht jahutuspaaki ühendavast torust.


Eile teatas Tepco, et ühes neljast peamisest radiatsioonipaigast mõõdeti kiirgustasemeks 1800 millisiivertit tunnis – tegu on doosiga, mis tapaks inimese nelja tunni jooksul. Võrreldes 22. augusti mõõtmistega oli tegu 18 korda kõrgema tulemusega, samas kinnitas Tepco, et esialgsetel mõõtmistel kasutatud seadmete näidikud ei ulatugi üle 100 millisiiverti, edastas uudisteagentuur AFP.

Tepco esindaja sõnul eraldub lekkekohast peamiselt nõrga läbistusvõimega beetakiirgust ning seetõttu piisab töötajate kaitseks vaid spetsiaalriietusest.

Lekkivast torust kukub Tepco teatel üks tilk iga 90 sekundi kohta. Töölised keerasid lekke peatamiseks toru kinnitused tugevamalt kinni ning teipisid selle kinni spetsiaalsete materjalidega.

Lekkiva toru juurest leiti vett, kust eraldub 230 millisiivertit radioaktiivset kiirgust tunnis. Ülejäänud kahe lekkekoha radiatsioonitase oli 70 ja 220 millisiivertit tunnis.

Kaks lekkekohtadest, sealhulgas tilkuv toru, olid Tepco jaoks uued avastused, samuti varem arvatust oluliselt intensiivsem radioaktiivne kiirgus.

Möödunud nädalal tunnistas firma, et enne kui nad probleemidele jälile jõudsid, oli ühest paagist lekkinud juba 300 tonni toksilist vett. Kokku on tuumajaamas 1000 suurt veepaaki.

Tuumajaama haldav firma on alates 2011. aasta tsunamist olnud pidevalt hädas kahjustada saanud reaktorite jahutamiseks vajamineva veehulga turvalise hoiustamisega.

Kasvava siseriikliku ja rahvusvahelise mure tõttu tuumajaama saatuse üle teatas Jaapani peaminister Shinzo Abe neljapäeval, et valitsus panustab edaspidi oluliselt enam lekete peatamisse ega jäta seda vaid Tepco lahendada.

Jaapani tuumajärelvalve ameti teatel pole veel teada, millist mõju avaldavad lekked Vaiksele ookeanile, ent kinnitas, et olukorda jälgitakse äärmiselt tähelepanelikult.

Järelevalveameti peadirektor Shunichi Tanaka ütles, et Fukushima leket ei ole võimalik kohe sulgeda ning tunnistas, et seda on seni jälgitud ebapiisavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles