Lasteombudsman: austage ja hoidke kõiki koolipere liikmeid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühest küljest on meil head PISA-tulemused, teisalt aga Euroopas kõige madalamalt motiveeritud õpilased, kes pole rahul kooliga.
Ühest küljest on meil head PISA-tulemused, teisalt aga Euroopas kõige madalamalt motiveeritud õpilased, kes pole rahul kooliga. Foto: Margus Ansu

Lasteombudsman pani kooliaasta alguse tervituses õpilastele südamele, et nad austaks ja hoiaks kõiki koolipere liikmeid ning astuks välja nende kaitseks, kellele liiga tehakse. Lisaks kutsus ta lapsevanemaid üles lapsi rohkem tunnustama ja toetama ning juhtis tähelepanu õpetajate rollile laste väärtussüsteemi kujunemises.

Lasteombudsman rõhutas oma pöördumises, et hea haridus tähendab midagi muud kui head hinded tunnistusel – see tähendab haritust. Lisaks märkis ta, et selleks, et lapses säiliks loovus, uudishimulikkus ja avastamisrõõm, peab tal olema koolis hea olla.

Lapsel on koolis hea olla ja õppida, kui teda märgatakse ja tunnustatakse ning austatakse tema erinevusi, kui teda ei kiusata, kui lapsevanemad tunnevad huvi tema  koolielu vastu ning kui lisaks koolitööle jääb igas päevas aega puhkamiseks ja mängimiseks. Et tuletada koolijuhtidele ja õpetajatele meelde puhkuse ja mängu olulisust laste arengus, saatis lasteombudsman augusti lõpus Eesti koolide direktoritele ringkirja, milles juhtis tähelepanu kontrolltööde läbiviimiseks kehtestatud nõuetele, kuna õpilastelt laekunud mitmetes avaldustes kurdeti, et õpetajad ei järgi alati kontrolltööde planeerimisele kehtestatud reegleid.

Kooliaasta alguse tervituses tõstis lasteombudsman esile ka õpetajate vastutusrikast rolli laste õpetamisel ja kasvatamisel, toonitades, et lisaks teadmiste edasi andmisele on õpetaja ka eeskuju ning väärtuste kandja. Lapsevanematele pani lasteombudsman südamele, et nad ei unustaks, kui suur roll on neil oma lapse koolirõõmu loomises ja hoidmises ning et nende lugupidav ja toetav suhtumine kooli ja õpetajatesse kandub üle ka lapsele.

Õiguskantsleri kantselei laste õiguste osakonna juhataja Andres Aru sõnul selgus kevadel lasteombudsmanile saadetud laste kirjutistest, et Eesti lapsed muretsevad palju enda edukuse ja hakkamasaamise pärast. «Täiskasvanud peaks mõtlema sellele, kuidas vähendada laste hirme tuleviku ees ja maandada pingeid, mida põhjustab kohustus olla edukas,» ütles Andres Aru.

Laste kirjutistest võis Aru sõnul välja lugeda veel seda, et lapsed vajavad vanematelt rohkem tunnustust, tuge ja tähelepanu ning et laste jaoks on oluline turvalisus nii koolis, kodus kui avalikus ruumis. Lapsed soovivad, et õpilaste omavaheline läbisaamine oleks parem ja üksteise kiusamist oleks vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles