Uus portaal koondab kogu hariduse kohta kogutava info

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HaridusSILM
HaridusSILM Foto: Internet

Haridusministeerium avas portaali haridusSILM, kus tehakse kättesaadavaks kõik koole ja õppimist puudutav statistika, mille avaldamist andmekaitse võimaldab.

«Ministeerium kogub Eesti Hariduse infosüsteemi (EHIS) väga palju haridusandmeid, millest suurele osale on praeguseni juurdepääs olnud keeruline ja aeganõudev,» ütles ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Argo Kerb.

«HaridusSILMa eesmärk ongi teha kättesaadavaks kõik, mida andmekaitsereeglid lubavad. See keskkond peab olema võimalikult lihtsasti kasutatav ning võimaldama nii graafilist esitlust kui ka andmete välja võtmist exceli-formaadis.

Keskkond on kättesaadav aadresssil www.hm.ee/eha.

Esialgu on sinna üles pandud alus- ja üldharidust ning keeleõpet puudutavad andmed, kokku ca 860 000 kirjet. «Praegu kättesaadavatest andmetest saab näiteks vastuseid küsimustele, kui palju on mõnes koolis õpilasi, millisest omavalitsusest või maakonnast põhikooli järel enim ära minnakse. Saab uurida, milliste piirkondade noored kuhu edasi õppima suunduvad. Koolide tegevusnäitajate all ilmub lähiajal info, mida lapsevanemad saavad kasutada kodukoha koolide tausta ning eri näitajate uurimiseks.»

Lähima kahe kuu jooksul lisanduvad portaali veel teiste valdkondade andmed, näiteks õpetajate palgastatistika, kõrghariduse, kutsehariduse, teaduse, õpetajaskonna, haridusasutuste tegevuse ja muu kohta. «Avaldame andmeid järkjärgult, et võtta muuhulgas arvesse kasutajate tagasisidet,» lisas Kerb.

Tema sõnul saavad nendest andmetest abi kõik, alates ajakirjanikest, üliõpilastest, teaduritest kuni poliitikategijate või poliitikakommentaatoriteni. «Seda on vaja kas või informeeritud ja adekvaatse haridusdebati pidamiseks,» leidis Kerb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles