NATO vägede juht: Afganistani vägede kaotuste hulk ei ole jätkusuutlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISAFi ülem kindral Joseph Dunford.
ISAFi ülem kindral Joseph Dunford. Foto: SCANPIX

NATO juhitavate rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) ülem Afganistanis kindral Joseph Dunford hoiatas, et Afganistani sõjaväe ja politsei kaotused sissidevastases võitluses ei ole jätkusuutlikud.

Dunford ütles teisipäeval Briti ajalehes Guardian ilmuvas usutluses, et Afganistani julgeolekujõud vajavad lääneriikide toetust veel viis aastat enne seda, kui nad suudavad iseseisvalt kogu julgeolekuvastutusega hakkama saada.

«Sarnaselt teistele väejuhtidele näen ka mina Afganistani sõjaväe ja politsei kantavaid kaotusi jätkusuutmatuna,» lausus ta. Sageli hukkub nädalas ligi 100 Afganistani julgeolekujõudude liiget.

Kindrali sõnul näitab aeg, kas NATO langetas õige otsuse lõpetada juunis lahingutegevus ja lülituda ümber väljaõppe-, nõustamis- ja toetusoperatsioonile. «Praegu on vara seda hinnata,» lisas Dunford.

Ühendriikide president Barack Obama paika pandud ajakava näeb ette ISAFi lahingüksuste riigist lahkumist 2014. aasta lõpuks.

Dunfordi hinnangul läheb teatud hulka vägesid vaja kuni 2018. aastani. «Vaatan Afganistani julgeolekujõudude arengut kolme kuni viie aasta perspektiivis. Räägin tasemest, milleni nad peavad jõudma, et ise hakkama saada,» selgitas ISAFi ülem.

Kindral andis mõista, et toetav roll võib NATO vägede jaoks mõnikord tähendada ka lahingutes osalemist.

Afganistani 350 000-mehelised julgeolekujõud on kandmas üha suuremaid kaotusi, sest tegutsevad alates juunist islamiliikumise Taliban vastases võitluses NATO vägede asemel eesliinil. Alates 2011. aastast on Afganistani julgeolekujõudude kaotused suurenenud 15-20 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles