Eestlased saavad Süüria põgenikke aidata koolilõuna ja riietega

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüriast põgenenud lapsed Jordaanias Za’atri põgenikelaagris.
Süüriast põgenenud lapsed Jordaanias Za’atri põgenikelaagris. Foto: SCANPIX

Süüria sõjapõgenike abistamiseks kogutakse annetusi ka Eestis, näiteks saab põgenikke toetada riiete, jalanõude ja mänguasjade või koolilõunaga.

Tallinlanna Jaana-Aishah Aran algatas annetuste kogumise Istanbulis asuva Süüria põgenikelaagri abistamiseks, kuhu ta ise septembri lõpus vabatahtlikuna tööle suundub. Annetustena on oodatud tekid, padjad, riided ja jalanõud ning mänguasjad, rääkis ta.

Annetusi kogutakse Võrus, Tartus ja Tallinnas ning Arani sõnul on pakkujaid palju, nende seas ka organisatsioone, kes on valmis annetama suures koguses asju. Samuti on temaga ühendust võtnud Saksamaa moslemid, kes soovivad ettevõtmisele õla alla panna.

Aran ütles, et kõige enam on seni toodud riideid, juurde oleks aga vaja tekke, patju ning sooje riideid ja jalanõusid. «Lastele on hästi palju pehmeid mänguasju toodud. Ma olin ühenduses selle laagriga ja seal on väga palju lapsi, kes on kaotanud oma vanemad või mõne jäseme. Öeldigi, et neil oleks vaja midagi, mis paneks neid korrakski unustama seda, mida nad sõjas nägid. Väga hea meel on, et hästi palju Eesti rahvast on valmis aitama,» rääkis ta.

Asjade Istanbuli toimetamiseks on Aranil plaanis tellida konteiner, mille transpordiks vajalikud 1300 eurot loodab ta koguda annetustena. 14. septembril toimub Tallinnas islami kultuurikeskuses Turath ka heategevuslaat, mille tulud lähevad sama ettevõtmise toetuseks, ütles ta.

MTÜ: elu põgenikelaagri tänavatel on lastele väga-väga ohtlik

MTÜ Mondo on juba mõnda aega toetanud Süüriast Jordaaniasse põgenenud laste haridust, kuid täna alustati lisaks ka heategevuskampaaniaga, millega kogutakse annetusi Jordaanias Za’atri põgenikelaagris elavatele lastele koolilõuna pakkumiseks.

Mondo toetusprogrammi juht Riina Kuusik-Rajasaar ütles, et Süüria pagulastele koolilõunate ostmiseks on praegu juba varuks umbes 300 eurot, mille kogusid juunikuus Inglise kolledži õpilased, samuti on raha andnud välisministeerium.

«Praegusel hetkel on meil juba olemas välisministeeriumi toel raha, et pool aastat 200 last iga päev koolilõunat saaksid, aga me tahaksime, et see arv oleks suurem,» sõnas ta. «Leidsime, et see oleks inimestele tore viis kooliaasta alguses natuke aidata.»

Kuusik-Rajasaar selgitas, et koolis käimine suurendab laste turvalisust. «Meile on hästi oluline, et need lapsed saaksid tänavalt kooli. Tänavalt klassikalises pagulaslaagris, kus aasta tagasi oli kõrb ja täna on seal linn, mis on sama suur kui Tartu ja Pärnu kokku. Julgeoleku ja turvalisuse mõttes on see lastele väga-väga ohtlik,» rääkis ta.

MTÜ Mondo teeb koostööd kahe kohaliku organisatsiooniga ja suvel käisid selle esindajad ka kohapeal. Lisaks koolilõunate pakkumisele osaletakse põgenikelaagrisse arvutiklassi rajamises.

Za’atri laagris elab 130 000 süürlast, neist 45 000 on lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles