Põhja- ja Baltimaade välisministrid kutsuvad ÜROd Süüria keemiarelva kasutajaid vastutusele võtma

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Liis Treimann

Põhjamaade ja Balti riikide välisministrid kutsusid tänasel kohtumisel ÜRO julgeolekunõukogu liikmeid selgelt reageerima keemiarelva kasutamisele Süürias.

«Selle kuriteo sooritajad peavad saama vastavalt rahvusvahelisele õigusele karistatud. Keemiarelva kasutamine on rahvusvahelise õiguse väga tõsine rikkumine.»

Välisminister Urmas Paet rõhutas täna Gotlandil kohtumisel Rootsi, Soome, Taani, Norra, Islandi, Leedu ja Läti välisministritega, et Süüria konflikti lahendamiseks on sõjaline väline sekkumine kõige viimane võimalus. «Samas tuleb välistada keemiarelva uus kasutamine,» lausus Paet. «Eesti on Süürias tsiviilelanike vastu toimunud brutaalse rünnaku selgesõnaliselt hukka mõistnud.»

Süüriast on nüüdseks põgenenud üle kahe miljoni inimese ning hukkunute ja põgenike arv kasvab iga päev.

Paet kinnitas, et Eesti jätkab humanitaarabi andmist Süüria põgenikele. «Oleme otsustanud eraldada veel 250 000 eurot Süüria põgenikele humanitaarabiks. Seni oleme viimase kahe aasta jooksul Süüria kriisis kannatanuid toetanud 610 000 euroga,» sõnas ta.

Eesti välisministri sõnul saab Süüria konflikti pikaajalise rahu nimel lahendada ainult poliitiliste kokkulepetega. «Aga on selge, et kahe ja poole aasta jooksul ei ole need poliitilised või diplomaatilised jõupingutused kuhugi viinud. Kuid neid pingutusi tuleb kindlasti jätkata,» ütles ta. «Keemiarelva kasutamine on  täiesti lubamatu,» märkis Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles