Peapiiskop Põder kutsub üles laupäeval Süüria eest palvetama

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Põder
Andres Põder Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti evangeelse luterliku kiriku peapiiskop Andres Põder kutsub Eesti inimesi üles eeloleval laupäeval palvetama Süüria olukorra parandamiseks.

Põder tõdeb oma tänases avalduses «kaasmaalaste ja kaaskristlaste» poole pöördudes, et traagilised sündmused Süürias teevad paljudele muret. «Luterliku Maailmaliidu president kutsub üles palvetama Süüria eest. Paavst Franciscus on kuulutanud eeloleva laupäeva, 7. septembri rahu eest Süürias palvetamise päevaks. Ühinedes nende üleskutsega palun võtta Süüria laupäeval meie kõikide eestpalvetesse, usus ja lootuses, et Süüria rahvas ning maailma suurriigid suudavad olla «rahu tegijad» (Matteuse 5:9),» teatas peapiiskop.

Põder suhtub taunivalt lääneriikide plaani Süürias toimuvasse sõjaliselt sekkuda. «Mitmete suurte kirikute juhid – nagu paavst Franciscus, Canterbury peapiiskop Justin Welby, Luterliku Maailmaliidu president, piiskop Munib Younan ja Saksamaa Evangeelse Kiriku välispiiskop Martin Schindehütte – on öelnud hoiatavaid sõnu võimaliku sõjalise interventsiooni suhtes Süürias. Eriti, kui seda plaanitsetakse enne, kui on selgunud keelustatud keemiarelva kasutamise üksikasjad ja saadud Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni mandaat,» leiab ta.

«Kirikujuhtide meelest ei lahenda pommid sotsiaalseid ja poliitilisi probleeme. Pigem võivad sõjalisel aktsioonil olla ettenägematud tagajärjed,» märgib kirikupea. «On oht, et rohkem kannatavad süütud inimesed, sealhulgas naised ja lapsed, kui need, keda tahetakse karistada. Sadade tuhandete põgenike ja sõjas kannatanute olukord pigem halveneb. Ennekõike tuleb rahu saavutamiseks ja kurjategijate vastutusele võtmiseks kasutada poliitilisi ja humanitaarseid vahendeid. Selle nimel peab pingutusi tegema kogu rahvusvaheline kogukond, eestkätt ÜRO.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles