Eesti ülikoolid osalevad tänavu 11 rahvusvahelises haridusprojektis

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ülikoolid osalevad tänavu 11 rahvusvahelises haridusprojektis
Eesti ülikoolid osalevad tänavu 11 rahvusvahelises haridusprojektis Foto: Peeter Langovits

Tänavu taotles rahastust Euroopa Liidu kõrgharidusalasest koostöö- ja vahetusprogrammist Erasmus Mundus kokku 200 projekti, rahastuse said vaid 57 rahvusvahelist projekti ja neist 11 olid esitatud Eesti ülikoolide poolt.  

Projektid esitasid Tartu ülikool, Tallinna tehnikaülikool, Tallinna ülikool, Eesti Maaülikool ja Eesti Kunstiakadeemia. Kõige rohkem, kokku viies projektis osaleb Tallinna Tehnikaülikool. Ka Tallinna Tehnikaülikooli geograafiline haare on ulatuslik – koostööpartnereid on nii Aasia, Ladina-Ameerika kui ka Lähis-Ida ülikoolidest.

Erasmus Mundus juhtkomitee liige Marje Lohuaru ütles Postimehele, et Eesti ülikoolid on osalenud viimase kahekümnendi vältel arvukates Euroopa Liidu kõrgharidus- ja teadusprogrammides. Igal aastal on ka kasvanud positiivse rahastusotsuse saanud taotluste arv, kuid nii palju projekte, kui sel aastal, ei ole veel varem toetust saanud.

Ta märkis, et uued liikmesriigid on seni olnud väheselt esindatud, kuna programmi rahad on valdavalt liikunud vana Euroopa ülikoolide käes.

Erasmus Mundus programm on pigem suunatud Euroopa Liidu kõrgharidusasutuste koostööle väljaspool liitu asuvate maadega. Programmi põhieesmärk on Euroopa kõrghariduse mõju suurendamine kogu maailmas.

Lohuaru sõnul on see Eesti ülikoolidele võimalus parandada mainet, tõsta hariduse taset, teha rahvusvahelist koostööd ning tõsta ülikooli rahvusvahelist profiili. «Eesti kõrghariduse eesmärgiks on, et meie üliõpilased saaksid parima ja konkurentsivõimelisema hariduse rahvusvahelise keskkonnas – olgu see siis Eestis või mujal maailmas. Selleks on meile vajalik Euroopa parimate ülikoolide partnerlus ja koostöö.»

Esmakordselt osaleb Eesti ülikool programmis ka projekti koordinaatorina - projekti nimega «Humeria» asub juhtima Tallinna Ülikool. Projektkoondab kokku partnerülikoole 13 Euroopa ja Euroopa Liidu partnerriigist ning käsitleb ülikoolide rahvusvahelistumise protsessi lähtudes erinevatest õppetöö valdkondadest ja keskendub humanitaaria, hariduse, teaduse, rahvusvaheliste suhete ning kunsti omavahelistele seostele.

«Huvitav on Eesti Kunstiakadeemia osalemisel toimuv projekt koostöös Iisraeli ülikoolidega arhitektuuri, disaini, muinsuskaitse ja restaureerimise valdkonnas,» lisas Lohuaru.

Erasmus Mundus põhitegevused on Euroopa kõrgharidust maailmas tutvustavad projektid, erinevad vahetusprogrammid ja  magistri- ning doktoriühisõppekavad. Kogu maailmast osalejatele on väljavalitud regioonide alusel ette nähtud stipendiumiprogrammid. Kokku rahastati selle taotlusvooru raames 57 taotlust ja projektid võivad kesta maksimaalselt kuni 2016 aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles