Freedom House: Venemaa on autoritaarse režiimiga riik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa võidupäeva sõjaväeparaad Moskva Punasel väljakul.
Venemaa võidupäeva sõjaväeparaad Moskva Punasel väljakul. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvaheline õiguskaitseorganisatsioon Freedom House määratleb Venemaad kui konsolideeritud autoritaarset režiimi.

«Berliini müüri langemisest on möödunud peaaegu 20 aastat, kuid uus Freedom House'i uus uurimus lubab täheldada ulatuslikku demokraatiast taganemist riikides alates Kesk-Euroopast kuni Euraasiani, kelle seas paigutus Venemaa esmakordselt konsolideeritud autoritaarse režiimi kohale,» märgivad inimõiguslased.

Freeodm House täheldas 2008. aastal demokraatlike reformide regressi 29-st endise sotsialismileeri riigist 18-s.

Freedom House'i Euroopa üksuse direktor Vladimir Školnikov tõdes uurimuse tulemusi Prahas tutvustades, et «majandustingimuste halvenedes on regioonis pigem oodata üleminekut autoritaarsetele meetoditele tendentsiga repressiivsetele meetmetele kui vajalike reformide käivitamist».

Inimõiguslased panid 2008. aastal Venemaal tähele mitmeid sündmusi, mis osutavad demokraatia nõrgenemisele, eeskätt konkurentsivabadele presidendivalimistele, mis nägid välja kui võimu üleandmine Vladimir Putini käest väljavalitud mantlipärijale Dmitri Medvedevile.

Samuti teeb inimõiguslastele muret Venemaa suutmatus ohjeldada korruptsiooni, kuna riigis pole sõltumatut kohtusüsteemi, vaba ajakirjandust ega aktiivset kodanikuühiskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles