Hiiumaa naine mäletab küüditajate seas Olga Lauristini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiiumaa naine Elvi Sukku mäletab küüditajate seas Olga Lauristini ja nõuab, et küüditamises süüdistatava Arnold Meri nime kõrval seisaks ka Lauristini nimi, kirjutab SL Õhtuleht.

«Las vähemalt saab teada, et inimesed tundsid ta ära!» nõuab Elvi Sukku. Olga Lauristini tütar Marju Lauristin kinnitab, et pöördus juba aastaid tagasi ema võimaliku osaluse uurimiseks kaitsepolitsei poole ja sai eitava vastuse.

«Kohut ma Olga Lauristinile ei tahagi. Peaasi, et oleks kirjas, et ta seal tegutses,» rõhutab Sukku, et muud peale õigluse ta ei soovi. Seitse aastat Siberis asumisel olnud Sukku oli 1949. aasta märtsiküüditamise ajal 17aastane ja mäletab enda sõnul selgelt, et Lehtma sadama kail kamandas küüditatavaid laeva ka tulihingeline kommunist Olga Lauristin.

«Üks (Arnold Meri - toim.) on lehes, aga teist kõrval pole! Muidu mõtlevad, et ah need hiidlased, üks kolgas kõik, kes seal mäletab või teab... Mina tahan, et ta läheb ajalukku samamoodi nagu Meri.»

Kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann teatab: «Olga Lauristin pole ei kahtlustatav ega süüdistatav, seetõttu ei oska me tema osaluse kohta midagi öelda.»

Tütar Marju Lauristin ei tea samuti, et ema oleks küüditamisega seotud olnud.

Tal on põhjust vastupidist uskuda, sest aastaid tagasi pöördus ta ka ise kaitsepolitseisse palvega uurida Olga Lauristini võimalikku osalust ja sai eitava vastuse. «Minu jaoks on see kõige autoriteetsem vastus. Arvestades, et ema oli selle võimuga seotud, siis ma tundsin selle pärast muret,» kostab Lauristin. Tema ema ei saa enda kaitseks sõna võtta, sest vana daami mälu on tütre sõnul juba tuhmunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles