Arvatav natsivalvur tunnistati kohtu jaoks piisavalt terveks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Demjanjuki transportimine.
John Demjanjuki transportimine. Foto: AP / Scanpix

Arstid tunnistasid endise USA kodaniku, natsikuritegudes süüdistatava 89-aastase John Demjanjuki piisavalt terveks, et tema üle kohut mõista.


Meditsiiniekspertid on Demjanjuki protsessi istungitele seadnud piirmäära ja nõuavad, et see ei kestaks rohkem kui kolm tundi päevas, teatas Reuters.

Tema perekond on väitnud, et Demjanjuk on kohtuprotsessil osalemiseks liiga nõrk. Meest vaevavad muu hulgas seljaprobleemid, neerupuudulikkus ja kehvveresus.

Teise maailmasõja ajal oli Demjanjuk Punaarmee sõdur, kuni natsionaalsotsialistiliku Saksamaa väed ta Krimmis 1942. aastal kinni võtsid. Mehe enda sõnul veetis ta suurema osa sõjaajast vangina, kuid süüdistusdokumentide alusel läks ta hoopis SS-laagrisse valvuriks.

Süüdistuse kohaselt võttis Demjanjuk osa okupeeritud Poolas asunud Sobibori surmalaagri tööst ja 29 000 juudi tapmisele kaasaaitamisest.

1952. aastal emigreerus Demjanjuk USAsse ja vahetas oma eesnime Ivanist Johniks. 1988. aastal pidi ta Iisraelis kohtuotsuse järgi üles poodama, sest arvati, et tegemist on Ivan Julma all tuntud Treblinka surmalaagri valvuriga, kes piinas ja tappis vange eriti julmal moel. Viis aastat hiljem tühistas juudiriigi kohus poomisotsuse tõendite puudumise tõttu.

Mais andis USA Demnjanjuki Saksamaale välja ja alates 12. maist on teda hoitud ühes Müncheni vanglas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles