Neli Läti alpinisti hukkus Uus-Meremaa mägedes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti mägironijate neljaliikmeline rühm Läti ühe kõige kogenuma mägironija Teodors Kirsise juhtimisel kadus sel nädalal, olles Uus-Meremaa kõrgeimal mäel Mount Cookil.

Läti mägironijate assotsiatsiooni esindajad usuvad, et see on kõige traagilisem päev Läti mägironimise ajaloos. Rühma kuulusid Kirsis, tema tütar Evija Kirse ja alpinistid Ilmars Bernans ja Aivars Prosenkovs, kes on koos roninud mitme maailma kõrgeima mäe tippu.

Kirsis oli roninud kõrgeimatele mägedele mitmel kontinendil, kaasa arvatud Mount Everest, ning osalenud Läti mägironijate klubi programmis «7 tippu Lätisse», mille tingimuseks on kõrgeimate tippude vallutamine kõigil seitsmel kontinendil - McKinley, Aconcagua, Elbrus, Everest, Vinson, Kilimanjaro ja Kosciusko.

Kirsis oli Riia tehnikaülikooli abiprofessor, samuti oli ta Rootsi firma NCC Läti kontorite juht. Veel oli samas firmas varem töötanud Bernans; Prosenkovs oli ühisosalusega firma Preses Nams tootmisjuht.

Läti mägironijate assotsiatsioon ja riigi kõrgemad esindajad, kaasa arvatud president Vaira Vike-Freiberga väljendasid kaastunnet mägironijate sugulastele ja sõpradele.

Kirsise kauaaegne sõber, mägironija Ilgvars Pauls ütles Läti meediale, et surmauudised olid väga ootamatud ja et ta ei suuda ikka veel uskuda, nagu oleks Kirsis surnud. Pauls ei suuda ette kujutada, kuidas mägironijad surid, kuid «mäed on ennustamatud» ja mõnikord võivad suured kogemused provotseerida riskantsetele ettevõtmistele.

Uus-Meremaa politsei esindaja ütles, et mägijuht oli näinud laipu eelmisel kolmapäeval ja tal kulus kolm tundi nendeni jõudmiseks ja peaaegu veel teised kolm tundi jõudmaks onnini, et abi välja kutsuda.

Uus-Meremaa päästetöötajate esindaja Andrew Welsh ütles, et tingimused mäkke ronimiseks olid head. Welsh ütles, et Läti mägironijad olid jäisest kuristikust alla libisenud ja kukkunud üle kalju. Keegi ei näinud õnnetust pealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles