Rahapesuga seotuses süüdistatavad astuvad kohtu ette

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksupettuse tõttu jäi riigieelarvesse laekumata tulumaksu üle 14 miljoni krooni.
Maksupettuse tõttu jäi riigieelarvesse laekumata tulumaksu üle 14 miljoni krooni. Foto: Aivar Aotäht

Viru ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kolm rahapesualast kriminaalasja, mille raames tuleb kohtu ette astuda 14  süüdistaval.

Kolme isikut süüdistatakse rahapesus, täpsemalt arvutipettuse tagajärjel kannatanu kontodelt võetud raha omandamises, valdamises ja kasutamises. Ülejäänutele on esitatud süüdistus rahapesule kaasaaitamises.

Esimese kriminaalasja raames tuleb kohtu ette astuda 23-aastasel Andreil, 28-aastasel Dmitril ja 42-aastase Victoril.

Andrei kohtus 2007. aasta jaanuaris oma tuttava Dmitriga, kellelt ta palus rahaülekande jaoks pangakonto paroolide ja dokumentide loovutamist, lubades selle eest vaevatasu.

Dmitri otsustas probleemide vältimiseks oma pangakontot Andreile mitte anda, kuid pakkus seda teenimisvõimalust oma onule Victorile. Victor nõustus ettepanekuga ja avas kaks kontot.

Pangadokumendid ning koodid andis Victor üle Dmitrile, kes edastas saadud dokumendid Alekseile.

Victori pangakonto üle kontrolli saanud Aleksi edastas saadud andmed ka oma tuvastamata kaasosalisele.

2007. aasta veebruaris ja märtsis laekus Victori  kontodele rida välismakseid kogusummas veidi üle 242 000 krooni. Ülekanded olid tehtud Saksamaalt pangakonto omaniku teadmata ja nõusolekuta. Raha võeti Narvas sularahaautomaatidest välja, osa sellest edastas Aleksei tuvastamata variisiku abi kasutades oma tuvastamata kaasosalisele.

Kohtueelse uurimise lõppedes sai Aleksei süüdistuse rahapesus, Dmitri ja Victor aga sellele kaasaaitamises.

Teises kohtusse saadetud kriminaalasjas süüdistab prokuratuur 24-aastast Dmitrit rahapesus, 22-aastast Andreid aga sellele kaasaaitamises.

2007.a veebruari lõpus kohtus Dmitri talle põgusalt tuttava Andreiga, kellele tegi ettepaneku raha teenida. Andrei loovutaski 4000 krooni eest oma ID-kaardi, internetipanga paroolid ja pangakonto numbri Dmitrile.

Aprillis laekus Andrei pangaarvele veidi üle 153 000 krooni suurune välismakse Saksamaalt.

Selle raha võttis ta Narva linna erinevatest sularahaautomaatidest välja ja andis osade kaupa Dmitrile ja tema tuvastamata kaasosalisele. Andreid hoiatati rahaülekandest kellelegi rääkimast ning ähvardati vastupidise käitumise korral ebameeldivustega.

Kohtueelse uurimise lõppedes sai Dmitri süüdistuse rahapesus, Andrei aga sellele kaasaaitamises.

Kohtusse saadeti ka kriminaalasi, milles 37-aastast Georgi süüdistatakse rahapesus. Temaga koos astuvad kohtu ette veel kuus meest ja kaks naist, keda süüdistatakse rahapesule kaasaaitamises.

Georg ostis koos kaaslasega 2006-2007. aastal kokku rohkem kui kümne erineva isiku pangakontode andmeid, mis edastati tuvastamata isikutele.

Seejärel hakkasid eri aegadel ja eri suurustes kontodele laekuma arvutipettuste ning rahapesuskeemide teel välismaksed Saksamaalt sealsete kontoomanike nõusolekuta. Kokku kanti Eestis asuvatele arvetele veidi üle 500 000 krooni, millest õnnestus kinni pidada ja konto omanikele tagastada veidi üle 124 000 krooni.

Ülejäänud summa võeti pangakaarte kasutades Tallinnas ja Narvas sularahaautomaatidest välja.

Georgil tuleb kohtu ette astuda süüdistatuna rahapesus suures ulatuses ja grupis. Neil, kes aga oma kontosid tasu eest kasutada andsid või aitasid kontosid hankida, aga rahapesule kaasaaitajatena grupis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles