Soomes kahtlustatakse meestejõuku suuremahulises viinaveos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinaralli Soome.
Viinaralli Soome. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Soome toll on lõpetanud eeluurimise juhtumi kallal, kus meestejõuku kahtlustatakse 85 000 liitri erinevate alkoholitoodete toomises Eestist ja Tallinna-laevadelt ning selle edasimüümises eraisikutele.

Tolli andmetel müüdi märgatav osa alkoholikogusest aastatel 2006-2008 Kovala ja Päijat-Hämee piirkonnas eraisikutele. Sellega seoses kahtlustatakse räiget maksupettust ja alkoholitoodete ebaseaduslikku organiseeritud vahendamist.

Kahtluse all on kokku 11 inimest, kes teenisid riigil saamata jäänud alkoholi- ja pakendimaksude arvelt rohkem kui 340 000 eurot. Peamised kahtlusalused on kolm Kymenlaakso meest, kes teenisid ebaseadusliku vahendustegevusega kasumit üle 170 000 euro.

Pärast Eesti Euroopa Liitu astumist on see Soome tolliametile esimene taoline juhtum, kus reisilt seaduslikult kaasa toodud alkoholi on sellises koguses edasi müüdud.

«See loob kindlasti pretsedendi, et mida tasub teha ja mida mitte,» arvas uurimist juhtiv tolliametnik Vesa Satamo.

Eeluurimise kohaselt tehti viinareise mitu korda kuus ja mitme sõidukiga. Üle on kuulatud mitmeid inimesi, kes tunnistasid, et ostsid kahtlusalustelt alkoholi.

Satamo sõnul oli viinareisidel alati kaasas ka mitmeid isikuid, kes tollikontrollis kahtluste hajutamiseks kinnitasid, et osa alkoholist on nende oma.

Eraisik võib tuua teisest Euroopa Liidu riigist alkoholi oma tarbeks, kuid Soome seaduste kohaselt ei tohi seda edasi müüa ega vahendada.

Kõik kahtlusalused on oma süüd eitanud ja vannuvad, et kogu alkohol kulus neil «oma tarbeks».

«Üks meie peamistest kahtlusalustest oleks pidanud sel juhul kolme aasta jooksul jooma iga päev 16 liitrit viina,» arvutas Satamo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles