Samost: narkomaanid ohustavad teisi inimesi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Ajakirjanik Anvar Samosti sõnul tuleb narkoküsimust arutades mõista, et mõnuainete tarvitajad ohustavad teisi inimesi ning alustavad tarvitamist liiga noorelt.


«Pahatihti kahjustvad nad teisi või teevad narkootikumide tarbimisega algust siis, kui ei ole väga otsustuvõmelised, pole jõudnud mõju ja tagajärgi endale teadvustada,» rääkis ta Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

Kui see aspekt välja jätta, siis maailmavaateliselt võib Samosti sõnul professor Jaan Sootaki lähenemisest aru saada. «Tegmist on iga inimese vaba otsusega, kuidas ta enda tervist kahjustab ja millised sõltuvused endale tekitab.»

Samost leidis, et kõigepealt tuleks midagi ette võtta selleks, et inimesed vähem alkoholi tarbiksid või suitsetaksid.

«Kui sellega on kõik korras, võiks mõelda, mida me narkootikumidega teeme - kas hakata nõrgemaid legaliseerima või teha nii, et ka neid vähem tarvitataks.»

Samosti sõnul ei pea olema professor selleks, et aru saada, et kanepi legaliseerimisele järgneb selle tarvitamise plahvatuslik kasv.

Ka Postimehe ajakirjanik Kalle Muuli taunis narkootikumide legaliseerimise ideed. Ta lisas, et lõppkokkuvõttes peavad näiteks narkomaani haiglasse viimise, üledoosist päästmise või tema varguste-röövimiste kahju tasuma ühtsest sotsiaalmaksust maksumaksjad

«Vabadus on tore asi, aga ühiskond peab seda laadi vabadused vähemalt kinni maksma hiljem ja mõtlema, mida seda laadi inimestega peale hakata.»

Tartu Ülikooli kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja liberaalse mõttekoja Vaba Ühiskonna Instituut juhataja Paul Vahur leiavad, et Eesti võiks hakata liikuma narkootikumide tarvitamise legaliseerimise suunas.

See vähendaks nende hinnangul Eestis ülekriminaliseeritust ja aitaks ühtlasi narkoprobleemiga tõhusamalt tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles