Sudaani politsei piitsutas pükse kandnud naisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani naine.
Sudaani naine. Foto: AFP / Scanpix

Sudaani politsei pidas kohvikule tehtud haarangu käigus kinni 13 naist, kellest kümme piitsutati avalikult läbi karistuseks pükste kandmise eest, teatas esmaspäeval ajakirjanik Lubna Hussein, kes ka ise vahistati.


Tema ja veel kaks naist otsustasid otsuse edasi kaevata ja kohtusse minna. Naistel on pükste kandmine riigis kehtestatud äärmuslike islamiseaduste kohaselt keelatud ja tegu tõsise rikkumisega, mille eest saab mõista kuni 40 hoopi ja rahatrahvi, vahendas uudisteagentuur BNS AP teadet. 

Avaliku korra eest vastutava politseiüksuse ametnikud võtsid naised kinni pealinna Hartumi kohvikus ja piitsutasid nad šariaadiseaduste alusel läbi. Samalaadne «usupolitsei» tegutseb ka Saudi Araabias, mille ametnikud teevad pistelisi haaranguid alkoholikeelu rikkujate tabamiseks ning valvavad, et noormeeste ja neidude suhted avalikus kohas liiga ülemeelikuks ei läheks.

«Ma ei ole midagi valesti teinud,» ütles Hussein.

Avaliku korra rikkumisega kaasneb tavaliselt kohapeal ka kiire karistus. Kümme naist piitsutati läbi ja neile mõisteti 250 Sudaani naela (umbes 120 USA dollarit) suurune rahatrahv.

Hussein ja veel kaks naist valisid aga kohtutee, prokuratuur kutsus ajakirjaniku esmaspäeval juba ülekuulamisele.

Äärmuslikud šariaadiseadused kehtivad riigis alates 1989. aasta riigipöördest, kuid pealinna Hartumi kohvikus, mis on populaarne ajakirjanike ja välismaalaste seas, on taoline reid siiski üsna haruldane.

Husseini advokaadi Nabil Adeebi sõnul on nõndanimetatud «usupolitsei» tegutsemine täiesti suvaline ja meelevaldne ning selle eesmärgiks on pigem rahvale näidata, et «suur vend jälgib neid».

Ajakirjanik ütles, et piitsutamine on karistus, mida tuhanded naised on rohkem kui 20 aastat vaikides kannatanud ja aeg on selle koha pealt sõna võtta.

«See pole ainult minu probleem,» tõdes Hussein.

Sama regiooni Somaalia islamistid on viimasel ajal kehtestanud eriti kummalised ja õõvastavad seadused, mida ettekäändeks tuues on noorukitel amputeeritud käsi ja jalgu ning raiutud kristlaste päid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles