Eesti geid toetavad Leedu kaaslasi piketiga

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geide sümbol vikerkaarevärvi lipp.
Geide sümbol vikerkaarevärvi lipp. Foto: Peeter Langovits.

MTÜ Eesti Gei Noored korraldab täna õhtul Tallinnas Leedu saatkonna ees solidaarsusseisaku, et avaldada protesti Leedus vastu võetud homofoobse seaduse vastu.

Eesti gei noori ning nende vanemaid ja sõpru ühendav organisatsioon EGN peab Leedus toimuvat tõsise ohu märgiks. Eile tühistas Leedu seim presidendi veto seaduselt, millega keelustatakse seksuaalvähemustest positiivses valguses rääkimine kõigis massimeediumites, mis on kättesaadavad alaealistele.

«Täna õhtul on Leedu saatkonna ette oodatud kõik, kes usuvad inimõigustesse, võrdsetesse võimalustesse ning ühiskonna mitmekesisusse,» ütles EGNi president Hanna Kannelmäe.

«Vastuvõetud seadus röövib Leedu inimõigusorganisatsioonidelt võimaluse jätkata tööd ühiskonna seksuaalvähemuste suhtes sallivamaks muutmise suunas,» kritiseeris Kannelmäe. «Karistatavaks muutub näiteks üleriigilises meedias seksuaalvähemuste keerulisele olukorrale tähelepanu pööramine.»

«On äärmiselt murettekitav, et Leedu seimis vastu võetud homofoobse seaduse tõlkimist on palunud mitmed Poola parlamendi liikmed, kes soovivad ka oma riigis sõnavabadust ning inimõigusi vähendada,» sõnas Kannelmäe.

Homofoobse seadusemuudatuse vastu on lisaks Leedu presidendile sõna võtnud ka Amnesty International ning Euroopa Parlamentaarse Assamblee ning Euroopa Parlamendi saadikud.

Meeleavaldused on juba toimunud Leedus, Belgias, Rootsis ja Islandil, ning toimuvad täna mitmel pool Euroopas, sest Leedu ei pruugi jääda ainsaks riigiks, kus planeeritakse sõnavabadust ja inimõigusi piirata.

MTÜ Eesti Gei Noored kutsub kõiki sõnavabaduse ja inimõiguste toetajaid viima täna õhtul kell 19 küünlaid Leedu Vabariigi Suursaatkonna ette Tallinnas, Uus tn. 15. Sündmuse toimumine on politseiga kooskõlastatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles