Valitsus laenab veeprojektide rahastamiseks kuni kaks miljardit

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus laenab veeprojektideks raha.
Valitsus laenab veeprojektideks raha. Foto: Margus Ansu.

Valitsus otsustas Keskkonnainvesteeringute Keskusele (KIK) laenu anda, et tagada Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi rahastatavatele veeprojektidele piisav omafinantseering.

Valitsus otsustas anda KIKile kuni 130 miljoni euro ehk üle kahe miljardi krooni ulatuses laenu tähtajaga kuni 28 aastat. KIK tagab valitsuse otsusel antava laenuga ühtekuuluvusfondist rahastatavate veeprojektide omafinantseerimise võime, laenates saadava laenu edasi kohalikele omavalitsustele ja neile kuuluvatele vee-ettevõtetele.

Eesti allkirjastas 25. mail Euroopa Investeerimispangaga (EIB) laenu raamlepingu, mille kohaselt laenab EIB Eestile kuni 550 miljonit eurot Euroopa Liidu struktuurivahenditest rahastatavate projektide kaasfinantseerimiseks. Eesti riik kohustub hiljemalt 2013. aastaks ehitama ja renoveerima Euroopa Liidu nõuetele vastavaks oma veevarustussüsteemid ja veepuhastid.

Rahandusminister Jürgen Ligi märkis, et valitsuse istungil oli laenu üle ootamatult elav arutelu. «Küsijate mure oli see, kas selle laenuga ei rikuta eelarve tasakaalu, aga seda pigem parandatakse,» kinnitas ta. «Euroopa rahade käimasaamine on meie suur prioriteet.»

Veemajanduse infrastruktuuri arendamine on kohaliku omavalitsuse ülesanne, vastavalt seadustele on omavalitsused kohustatud korraldama antud vallas või linnas veevarustust ja kanalisatsiooni ning rajama ja arendama vee- ja kanalisatsiooni infrastruktuuri.

Ligi möönis, et kohalike omavalitsuste suur laenukoormus on probleem, kuid rahandusministeeriumi ülesanne ongi jälgida, et nad ei võtaks laenu muuks kui kaasfinantseerimiseks.

Rahandusministeeriumi haldusalasse kuuluva sihtasutuse Keskkonnainvesteeringute Keskus ülesanne on suunata keskkonnakasutusest laekuv raha keskkonnaprojektidele, täita Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi keskkonnaprojektide rakendusüksuse ülesandeid ning võimaldada taotleda keskkonnalaenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles