Liitlased lendavad õhuväe sünnipäeval üle Tallinna

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA pommitaja, mis oli alselt mõeldud tuumapommi kandmiseks.
USA pommitaja, mis oli alselt mõeldud tuumapommi kandmiseks. Foto: U.S. Air Force official webpage.

Homme tähistab Eesti õhuvägi väeliigi 90. aastapäeva, mille puhul lendavad üle Tallinna ja Ämari lennubaasi liitlaste hävitajad ning pommituslennuk.


«Õhuvägi on väike väeliik, kuid meie panus kollektiivkaitsesse on märkimisväärne, tugevaid liitlassuhteid demonstreerivad ühisõppused ja harjutused ning igapäevane koostöö Eesti ja kogu Balti õhuruumi kaitsel,» ütles õhuväe ülem brigaadikindral Valeri Saar.

«Liitlaste õhuväe osalemine meie juubelil näitab nende tunnustust kaitseväele tervikuna ja meie suurele panusele NATO operatsioonidel nii maal, õhus kui ka merel,» lisas ta.

Väeliigi rivistusel lennubaasis autasustab õhuväe ülem brigaadikindral Valeri Saar väljapaistvamaid väeliigi kaitseväelasi õhuväe teeneteristiga. Õhuvägi peab silmas ka veterane ning tutvustab neile uuenevat lennubaasi.

Orienteeruvalt kell 13 ja 13.30 lendavad üle Ämaris paikneva väeüksuse Eesti õhuväe helikopter ja lennukid ning kaks Balti riikide õhuturvet teostavat Tšehhi hävitajat JAS-39 Gripen ning Ameerika Ühendriikide strateegiline pommitaja B-52.

Tšehhi hävitajad ning Ameerika Ühendriikide pommitaja sooritavad Tallinna ülelennu lähtuvalt lennuohutusreeglitest umbes 600 meetri kõrguselt orienteeruvalt kell 13.35-13.50 suunaga Pirita-Linnahall-Vabaduse väljak-Harku järv.

Hea lennuilma korral avaneb huvilistele korralik vaade Tallinnas Pirita rannalt, Linnahalli alalt ja Toompea suurelt vaateplatvormilt.

Hävitajad Gripen valvavad Balti riikide õhuruumi alates maikuust. Gripen on ehitatud Rootsis, hävitaja maksimaalne kiirus on 2130 km/h.

B-52 on turboreaktiivmootoritega pikamaa strateegiline pommitaja. See on võimeline kandma kuni 32 tonni erinevat relvastust ja laskemoona. Viiekümnendate aastate alguses ehitatud pommitaja oli kavandatud tuumapommi kandmiseks, seekord aga pommitaja pardal laskemoona ei leidu. Pommitaja stardib Suurbritannias paiknevast USA õhuväebaasist ning see on lennuki esimene külastus Eesti õhuruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles