ÜRO asub uurima Benazir Bhutto mõrva

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benazir Bhutto.
Benazir Bhutto. Foto: Scanpix Sweden

Kolmest liikmest koosnev ÜRO komisjon saabus täna Pakistani, et uurida endise valitsusjuhi Benazir Bhutto mõrva asjaolusid.


Pakistani võimud on Bhutto tapmises süüdistnud islamistliku äärmusrühmituse Taliban kohalikku komandöri ja terrorivõrgustiku Al-Qaeda liitlast Baitullah Mehsudi, kuid levinud on teooria, et ekspeaminister tapeti toonase sõjalise riigijuhi Pervez Musharrafi käsul, vahendas Reuters.

Kuigi ÜRO komisjonil eesotsas Tšiili suursaadiku Heraldo Munozega pole õigust algatada kriminaaljuurdlust, uuritakse mõrva asjaolusid pool aastat, misjärel esitatakse maailmaorganisatsiooni presidendile Ban Ki-moonile raport.

Benazir Bhutto sündis 1953. aastal. Tema isa Zulfikar Ali Bhutto asutas Pakistani Rahvapartei (PPP) ja oli riigi president ning esimene rahva poolt valitud peaminister.
Harvardi ja Oxfordi ülikoolis hariduse saanud Bhutto naases Pakistani ja võttis seejärel isalt üle PPP juhtimise.

Bhutto sai esimest korda peaministriks 1988. aastal, kuid oli sunnitud kahe aasta pärast tagasi astuma. Uuesti sai Bhutto peaministriks 1993. aastal. Tookord sai ta valitsusjuhi ülesandeid täita kolm aastat, sest kohus mõistis tema ja ta abikaasa Asif Ali Zardari, kes on praegu Pakistani president, altkäemaksu võtmise eest viieks aastaks vangi.

Süüdimõistmise ajal välismaal viibinud Bhutto otsustas jääda pagulusse ning naases kodumaale alles ülemöödunud aasta detsembris, sest toonane president Musharraf lubas talle puutumatust. Tema naasmise päeval ründas teda Rawalpindi linnas enesetaputerrorist, kelle rünnakus hukkus Bhutto kõrval veel üle saja inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles