Metsa eksimise korral peab jääma rahulikuks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tammiste andis head nõu.
Tarmo Tammiste andis head nõu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ilusate ilmadega on kindlasti üks mõnus ajaveetmisviis metsa minek. Metsa eksimised ei ole aga sugugi harvad juhud, mistõttu avaldab Postimees.ee Ida politsei korrakaitseosakonna ülemkomissar Tarmo Tammiste mõned näpunäited, kuidas metsa minnes käituda ja mida kaasa võtta.


Suvel ja sügisel on paljudel inimestel plaanis minna metsa marjule või seenele. Ida politseiprefektuuri territooriumile jäävad head seene- ja marjametsad ning korjajaid jätkub mitmele poole. Statistika aga näitab, et enamasti eksivad metsades ära just vanurid.

Ilmekas näide selle kohta on äsja aset leidnud juhtum, kus hommikul marjule läinud 75-aastane naisterahvas eksis ära Viivikonna metsas. Õnneks oli naisterahval kaasas mobiiltelefon ning öösel helistas ta tütrele ja teatas, et oli metsaradadel orientiiri kaotanud.

Metsa eksinu isiku leidmisel kasutab politsei sireeni ja juhul, kui inimene seda ei kuule, siis laseb õhku kas rohelist või valget värvi valgusrakette. See eksinud naine politseiauto sireeni ei kuulnud, kuid märkas valgusraketti ning tuli selle abil metsast välja, rääkis ülemkomissar.

Eelmainitud juhtum pole Tammiste sõnul kahjuks ainuke. Agaraid seenelisi-marjulisi ei kavatse keegi hakata takistama metsa minemast, kuid endi huvides peavad nad järgima metsas käimisel lihtsamaid reegleid.

Meeldetuletuseks:

• Suundudes üksinda metsa, liikuge sellistes kohtades, mida hästi tunnete. Pigem võtke kaasa mõni sõber või pereliige, sest üksi metsa minek on üpris riskantne.

• Riietuge vastavalt ilmastikuoludele, soovitavalt erksavärvilistesse pealisriietesse. Arvestada tuleb ka sellega, et eksimise korral võib ette tulla, et öö on vaja veeta lageda taeva all.

• Võtke kaasa sööki ja maiuseid, viimast eriti just selle tõttu, et see aitab taastada energiavarusid ning samuti aitab magusaine rahuneda ning eksimisega seotud ehmatusest ja paanikast üle saada.

• Kindlasti peaks seenelisel või marjulisel taskus olema mobiiltelefon, mille aku oleks laetud, et helistada ja abi kutsuda. Kui oskate kompassi käsitseda, tuleks see loodusesse suundudes kaasa võtta.

• Püsige metsasihtidel ja -teedel, lagedamatel kohtadel on eksinut parem märgata ning see kergendab otsimist. Lisaks viivad need teed kindlasti ka kusagile välja.

• Tasub kuulata ja tähele panna, kas läheduses asub mõni suurem autotee.

• Suuremas metsamassiivis ekseldes tuleks hakata endast maapinnale märke maha jätma, sest liikumissuuna järgi on otsijatel eksinut kergem üles leida.

• Kasulik on otsida mõni suurem puu, kus all ööbides oleks soe ja ei tekiks eluohtlikku alajahtumist.

• Ärge unustage enne metsa minekut kõiki soovitusi järgida, samuti teavitage oma plaanidest lähedasi. Kui te olete eksinud ega jõua õigel ajal tagasi, saavad nad helistada politseisse või häirekeskusesse, et teid otsima hakataks.

• Siinkohal veel üks meeldetuletus - kui teate, et teie sugulane või tuttav on metsas ära eksinud, teatage sellest kohe tasuta politsei lühinumbrile 110.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles