Soome netisõltlased pääsevad sõjaväest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome kaitseministeeriumi sõnul on nad internetisõltuvuse tõttu sõjaväest enneaegselt vabastanud hulga ajateenijaid.

Arstide hinnangul tunnevad need noored mehed oma arvuti järele liiga suurt igatsust, et kohustusliku kuue kuuga sõjaväes hakkama saada.

«Selliste inimeste jaoks, kes mängivad arvutimänge kogu öö, kellel pole hobisid ega sõpru, on sõjaväkke teenima tulek väga suur šokk,» ütles eile kapten Jyrki Kivela.

«Mõned ajateenijaid lähevad arstide juurde ja ütlevad, et nad ei saa jääda. Mõnikord ütlevad arstid, et neil on internetisõltuvus,» lausus Kivela.

Ametlikke andmeid internetisõltuvuse tõttu väljakukkunute arvust pole.

«Nad saadetakse koju, kolme aasta pärast peavad nad tagasi tulema ja me küsime neilt, kas nendega on nüüd kõik korras. Selleks ajaks on neil olnud aega üles kasvada,» ütles Kivela.

Soome võttis 2003. aastal sõjaväkke 26 500 meest, kellest üheksa protsenti vabastati teenistusest meditsiinilistel põhjustel.

Internetisõltlaste väljakukkumine sõjaväest pole siiski vähendanud rahvuslikku uhkust «sisu» üle, niimoodi nimetatakse soomlaste karmust ja vastupidavust.

«Me oleme oma Soome noormeeste üle väga uhked. Kaheksakümmend kaks protsenti kõigist Soome meestest suudab hakkama saada kogu oma sõjaväeteenistusega,» teatas Jyrki Kivela (Reuters/PM).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles