Indoneesia ametnik: pommiplahvatused on seotud Malaisia ekstremistiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia korrakaitsejõud plahvatuse toimumispaigas.
Indoneesia korrakaitsejõud plahvatuse toimumispaigas. Foto: AP / Scanpix

Eile kahes Indoneesia pealinna Jakarta luksushotellis toimunud suitsiidirünnakud on selgelt seotud Malaisiast pärit ekstremisti Noordin Mohammed Topiga, kes usutakse olevat 2002. aasta Bali pommiplahvatuste taga, teatas täna sealse siseministeeriumi terrorivastase osakonna juhataja Ansyaad Mbai riiklikule uudisteagentuurile Antara.

«Tegutsemisviisi põhjal on see selgelt seotud Noordin M. Topiga,» ütles Ansyaad Mbai.

Eile hommikul Jakarta kesklinna ärirajoonis Marriotti ja Ritz-Carltoni hotellis toimunud plahvatustes sai surma üheksa inimest, neist seitse välismaalased. Vigastatuid on kuni 50.

Seni ei ole ükski rühmitus plahvatuste eest vastutust võtnud, kuid politsei sõnul sarnanevad isetehtud lõhkekehad nendega, mida on kasutatud varasemates Noordiniga seostatud rünnakutes.

Noordin on islamivõrgustiku Jemaah Islamiyah' ühe rühmituse juht ja pommimeister. Ta on tagaotsitav alates 2002. aasta pommiplahvatustest puhkusesaarel Balil, mis nõudsid rohkem kui 200 inimese elu. Mbai sõnul näitavad eilsed rünnakud, et Noordini rühmitus on endiselt võimeline keerukateks operatsioonideks, ehkki Indoneesia politsei on suutnud vägivaldsed äärmuslased üsna edukalt maha suruda.

«Varem toimusid suitsiidiplahvatused väljas, hotelli territooriumil või mingis sellises kohas. Aga see, keset üliranget julgeolekusüsteemi, näitab, et nad on võimalised jõudma oma peamise eesmärgini,» rääkis Mbai.

Indoneesia ajakirjandus kirjutas märtsis, et Noordin pääses Ida-Jaaval, kus ta oli sunnitud arstide poole pöörduma, napilt kinnivõtmisest. Politsei sõnul sarnanevad eile kasutatud pommid lõhkekehadega, mis leiti möödunud nädalal Noordini tabamiseks tehtud haarangu käigus Jaava keskosa islamiinternaatkoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles