Maailma ähvardab vanurite ülekaal

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eakate inimeste populatsioon kasvab maailmas kiiremini kui eales varem ning vanureid on USA teadlaste sõnul varsti esmakordselt noortest rohkem.


Vananev elanikkond kasvatab omakorda pensioni- ja tervishoiukulutusi, mis võib aeglustada majanduskasvu nii rikastes kui vaestes riikides, kirjutab

Reuters

.

2008. aasta keskel ulatus 65-aastaste ja vanemate arv 506 miljonini ning aastaks 2040 ennustatakse eakate arvu kasvu 1,3 miljardini.

«65-aastaste ja vanemate hulk ületab varsti esmakordselt ajaloo jooksul alla 5-aastaste arvu,» seisab USA rahvaloendusbüroo töötajate Kevin Kinsella ja Wan He koostatud aruandes.

Richard Suzman USA rahvuslikust vananemise instituudist ütles, et kuigi arenenud ja arenevate riikide vahel on olulisi erinevusi, muudab globaalne vananemine meie planeedi sotsiaalset ja majanduslikku olemust ning toob kaasa keerulisi väljakutseid.

Aruanne tõi välja, et inimesed vanuses alates 80. eluaastast moodustavad paljudes riikides kõige kiiremini kasvava elanikkonna grupi. Võrreldes 2008. aastaga peaks selles vanuses inimeste grupp 2040. aastaks kasvama 233 protsenti, mis hakkab survestama nende lapsi ja lapselapsi.

«Mõne aasta jooksul, pärast 2010. aastat hakkab eakamate ning eriti kõige vanemate inimeste arv ja osakaal kiiresti tõusma enamikus arenenud ja paljudes arenevates riikides,» lisas aruanne. Peamiseks põhjuseks on Teise maailmasõja järgne kõrge sündivus ning lisaks ka vanurite üha vähenev suremus.

Samas toob vanurite krooniliste haiguste ravimine kaasa üha suurenevad tervishoiukulutused. Aastaks 2040 võib tänapäeva arenevates riikides aruande järgi elada enam kui miljard 65-aastast ja vanemat inimest.

Aruandes on samas välja toodud, et kui riigid ja ettevõtted teevad õigeid plaane, võib vananev elanikkond luua võimalusi majanduskasvuks. Kui aga õigeid samme ei astuta, võib Euroopa Liidu potentsiaalne majanduskasv aastaks 2030. poole võrra väheneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles