Hitleri atentaadikatsest möödub 65 aastat

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitlerile tehtud atentaadikatsest möödub 65 aastat.
Adolf Hitlerile tehtud atentaadikatsest möödub 65 aastat. Foto: Wikipedia.org

Täna möödub 65 aastat päevast, mil Wehrmachti ohvitser Claus von Stauffenberg üritas tappa natsionaalsotsialistliku Saksamaa liidrit Adolf Hitlerit.


Põhja-Aafrikas sõdinud ja seal vasaku silma ja parema käe kaotanud aristokraadist ooberst von Stauffenberg asetas 1944. aasta 20. juulil Rastenburgis asuvas Hitleri peakorteris laua alla kohvrisse peidetud aegsütikuga ühendatud pommi eesmärgiga füürer tappa, vahendas AFP.

Pommiplahvatuse tagajärjel sai surma neli Hundikoopa-nimelisse peakontorisse kogunenud Kolmanda Reichi kõrgema sõjalise juhtkonna liiget, kuid Hitler pääses atentaadist vaid kergete vigastustega, sest tammepuust laud toimis omamoodi kaitsekilbina.

Stauffenberg arreteeriti ja hukati juba sama päeva õhtul Bendlerblockis asuva sõjaministeeriumi hoovil kaasvandenõulaste poolt, kes soovisid enda osalust riigipöördekatses varjata.

Hiljem hukati ka teised vandenõulased, kes soovisid natside režiimi võimult tõugata ja võtta riigi uue sõjaväelise valitsuse kontrolli alla. Kuni 1945. aasta kevadeni surmati umbes 5000 vandenõukahtlusega inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles