Raha säästmiseks suletakse Maardu noortevangla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seaduse vastu eksinud noormehed jäävad vanglate haiglaks planeeritud Maardu vanglasse kooliaasta lõpuni. Tulevikus hakatakse noori ilmselt Tartu vanglasse saatma, kirjutab Eesti Päevaleht.

Maardu noortevangla 21 töötajat said ootamatult kätte koondamisteate.

«See oli nagu välk selgest taevast,» lausus vangla direktor Valeri Kravets, kes samuti tööst ilma jääb.

«Oli jutt, et meie vangla tegutseb Jõhvi vangla valmimiseni. Jõhvis pole ehitust isegi veel alustatud.»

Direktor kinnitas, et peab Maardu vanglat üheks paremaks Eestis.

«Oleme süsteemi üles ehitamisega palju vaeva näinud.»

Ta lisas, et praegu kinnipidamisel olevaid poisse uudis ei puuduta, sest nad vabanevad õppeaasta lõpuks ega pea uude vanglasse kolima. Noorte vahistatute arv on tema sõnul viimasel ajal mõnevõrra vähenenud.

Peamiselt koondatakse juhtivtöötajad.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Kristi Künnapas selgitas, et tegemist on Maardu vangla ühendamisega Tallinna vangla süsteemi. Põhjuseks on tema sõnul administratiivkulude vähendamine.

Aasta jooksul võimaldab see kokku hoida 1,84 miljonit krooni. Praegune lagunev vanglate haigla neelab igal aastal riigi rahakotist 25 miljonit krooni.

«Pole veel täpselt otsustatud, kas Maardu vangla hoonesse tuleb vanglate haigla,» rääkis pressiesindaja, «igal juhul ei koli poisid välja enne hiliskevadet.»

Ta kinnitas, et kui noorukid edaspidi Tartu vanglasse suunatakse, jäävad neile alles head võimalused kutseõppeks.

Tartu vangla asedirektor Jaan Luberg ütles, et pole saanud ametlikku kinnitust, nagu suunataks noored kurjategijad edaspidi neile.

«Eks me siis peame ruumi tegema, sest kõik peavad ära mahtuma,» tõdes ta.

Praegu on Eestis 8 kinnist vanglat ja üks avavangla. Seisuga 1. jaanuar 2002 oli Eesti vanglates 4775 kinnipeetavat isikut. Samas peaks ENi normatiivide järgi kinnipidamiskohti vanglates olema vaid 2792.

Maardu vanglas viibib praegu 86 noormeest vanuses 14–21 aastat. Keskmine karistusaeg noortevanglas on kuus kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles