Gripi korral aitavad spetsiaalsed rohud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui gripivaktsiini kohta teatakse enam-vähem üheselt, et see aitab haigestumist vältida, siis gripi ravimisest on arusaamad üsna hägused.

Üldjuhul valitseb ikka veel teadmine – seejuures paraku arstide abiga –, et gripi vastu võitluse põhirelv on antibiootikum. Ja nii kiputaksegi kõigile nohu, köha ja palaviku käes vaevlejatele antibiootikume välja kirjutama, kuid see võib pikemas perspektiivis isegi ohtlikuks kujuneda.

Gripidiagnoos laborist

Gripi vastu antibiootikumid ei aita, neist võib kasu olla ainult gripijärgsetest tüsistustest ülesaamisel. Antibiootikumid teatavasti viirustele ei toimi, seega kasutatakse neid ainult tüsistuste puhul – kui on tekkinud keskkõrvapõletik, ninakõrvalkoobaste põletik, bronhiit või kopsupõletik.

Gripi raviks on olemas spetsiaalsed ravimid. Selleks, et patsiendi haigus täpselt kindlaks teha, tuleb aga arstidel alustada täpsest diagnoosimisest. Gripp on niivõrd omapärane viirushaigus, et ainult temperatuuri mõõtmisest ja kurgu vaatamisest selle tuvastamiseks ei piisa.

Spetsiaalsed ravimid

Haigete ninast ja neelust tuleb võtta proove ja saata need laborisse. Alles siis, kui labor on gripidiagnoosi õigeks tunnistanud (arst saab laborist vastuse mõne tunni pärast), võib välja kirjutada ravimi.

Eestis on saada mitut gripiravimit, näiteks Relenza ja Tamiflu. Relenza on retseptiravim, mis aitab nii A- kui ka B-tüvega gripi puhul. Teiste viirusnakkuste raviks see ravim ei sobi.

Tamiflu on müügil kapslites ja pulbrina. Ravimi efekt on kõige suurem juhul, kui seda võtma hakata vähemalt kaks päeva pärast haigusnähtude ilmnemist.

Tamiflud võivad tarvitada kõik üle aasta vanused inimesed, koguse ja kuuri pikkuse määrab arst. Tamiflul on ka grippi ennetav toime, kuid vaktsineerimist ta ikkagi ei asenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles