Teadlased: loodetel on mälu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimloodet kujutav nukk.Teadlaste sõnul on loodetel mälu
Inimloodet kujutav nukk.Teadlaste sõnul on loodetel mälu Foto: AFP / Scanpix

Hollandi Maastrichti ülikoolis tehtud uuring näitas, et loodetel on lühiajaline mälu.

Teadlaste kinnitusel suudavad isegi juba 30 nädala vanused looted asju meeles pidada, kirjutab LiveScience.

«Veel paar aastakümmet tagasi peeti inimlooteid nagu mingisuguseks tundetuks mustaks kastiks,» selgitas uuringus osalenud teadlane Jan Nijhuis.

Viimasel kümnendil on aga rohkem hakatud uurima veel sündimata laste neuroloogilist arengut. On püütud kindlaks teha, millal loode hakkab mäletama ja kui kaua see mälu kestab.

Uues uuringus olid katsealusteks 100 rasedat naist, kelle lapsi uuriti vibroakustilise stimulatsiooni abil. See on väga madal vibreeriv heli.

Uurijad jälgisid loodete reaktsioone ultraheli abil. Kui looteni jõudis vibroakustiline heli esimest korda, siis ta ehmus. Kui mitmel järgneval korral 30 sekundilise vahega sama heli lasti, ta sellele enam ei reageerinud. Uurijate sõnul harjus loode selle heliga, tal tekkis selle suhtes mälu.  

«Normaalne 30 – 34 nädala vanune loode ei reageeri helile pärast 13 -14 stiimulit,» selgitas Nijhuis.

Korratud stiimul tekitab harjumistunde, mis nii loomade kui ka inimeste juures tuntakse kui kogemust.

«Millegagi harjumine kajastub nii selle selgeks saamises, kuid see on ka mälus,» lisas uurija.

Nijhuis ja ta kolleegid testisid 30 – 38 nädala vanuseid looteid ja avastasid, et juba 30 nädalasel lootel on kümne minuti pikkune mälu.

Uurijad jätkasid, et 34-nädalased looted on võimelised informatsiooni meelde jätma ja see võib neil meeles olla isegi neli nädalat hiljem.

Meeskond jõudis sellistele järeldustele pärast seda, kui olid sarnase katse teinud loodetele nii nende 34. kui ka 38. nädalal.

Nijhuisi arvates ei ole 30. nädalast nooremad looted võimelised midagi meelde jätma.

«Võimalik, et ka nooremad looted on selleks võimelised, meie stiimul ei pruukinud lihtsalt sobiv olla,» arvas uurija.

Tulevikus kavatsetakse uuringut jätkata ja teha kindlaks erinevatel arenguastmetel olevate loodete harjumis- ja reageerimisvõimet ning kas nad mäletavad nendega toimunut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles