Arstid kinnitasid Juštšenko mürgitamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval kinnitas Viini Rudolfinerhausi kliiniku juhataja Michael Zimpfer (vasakul), et Viktor Juštšenko nägu kahjustas tõsine dioksiinimürgitus. Paremal Juštšenko abikaasa Katerina koos poja Tarasiga.
Laupäeval kinnitas Viini Rudolfinerhausi kliiniku juhataja Michael Zimpfer (vasakul), et Viktor Juštšenko nägu kahjustas tõsine dioksiinimürgitus. Paremal Juštšenko abikaasa Katerina koos poja Tarasiga. Foto: AFP

Uued testid tõestasid veenvalt, et Ukraina presidendikandidaadi Viktor Juštšenko salapärase haiguse põhjustas mürgitamine dioksiiniga, teatasid Austria arstid üleeile.

«Pole kahtlust, eriti verenäitude põhjal, et Juštšenko haiguse põhjustas dioksiinimürgitus,» ütles ukrainlast ravinud Viini Rudolfinerhausi kliiniku juhataja Michael Zimpfer üleeile. Lõpliku selguse diagnoosi, millena juba pikemat aega dioksiinimürgistust kahtlustati, tõid reedel ja laupäeval antud vereproovid.

Erinevalt varasematest testisid arstid proove seekord ühes Amsterdami laboris, mis kasutab dioksiini leidmiseks uut ja täpset analüüsimeetodit.

«Kuni viimase ajani polnud selline testimine võimalik, mis võib olla üks põhjus, miks selline mürgitamisviis, kui see oli kuritegelik, valiti,» selgitas Zimpfer. «See on rahvusvaheliselt esimene juhtum, kus [dioksiini] manustamine toimus suu kaudu, tavaliselt hingatakse seda sisse.»

Mürgitatud toit

«Me kahtlustame välise osapoole seotust, kuid ei saa vastata, kes mida küpsetas või kes oli temaga [Juštšenkoga], kui ta sõi,» märkis Zimpfer, kelle sõnul manustas opositsiooniliider dioksiini toiduga. «Sellist kogust on üsna lihtne supi sisse sokutada.»

Zimpfer lisas, et tõenäoliselt tarbis Juštšenko mürki samal päeval, mil haigusnähud ilmnesid, sest dioksiin imendub kiiresti verre. Teiste hulgas einestas Juštšenko mürgitamispäeval, 5. septembril Ukraina salateenistuse juhi Ihor Smeškoga.

Pärast lõpliku kinnituse saamist, et tegu oli mürgitamisega, hoidusid Juštšenko ja tema poolehoidjad siiski otsestest süüdistustest ning lubasid, et avaldavad kahtlusalused pärast 26. detsembril peetavaid presidendivalimiste teise vooru kordusvalimisi.

Hoolimata Juštšenko vere- ja koeproovide normaalsest tuhat korda suuremast dioksiininäidust on mehe tervis paranemas ega sega valimiste ettevalmistustöid. Täielik paranemine, sealhulgas Juštšenko nägu rikkuva akne taandumine, võtab arstide kinnitusel aega paar aastat.

Varem oli opositsiooniliider mürgitamises avalikult kahtlustanud oma poliitilisi rivaale. Neist peamise, praeguse peaministri Viktor Janukovitši kampaaniajuht ruttas aga teatama, et igasugustes süüdistuses puudub loogika.

Juštšenko parem käsi Julija Timošenko kinnitas uudistevõrgu BBC teatel, et mürgitamise eest vastutajad saavad karistada. «Pärast Juštšenko võitu, mis on kindel, kannavad kõik, kes on mürgitamisega seotud nii Ukrainas kui välismaal – sest välismaalased olid tragöödiaga samuti tihedalt seotud – vastutust seaduse ees ning keegi ei pääse seaduse küüsist,» rääkis ta.

Moskva kahtleb

BBC andmetel kaaluvad Ukraina uurimisasutused taas avada Juštšenko mürgitamist puudutava toimiku, mille nad oktoobris tõendite puudumisele viidates sulgesid.

Venemaa tervishoiuministeeriumi kõrge ametnik Juri Ostapenko seadis raadiojaamale Ehho Moskvõ antud intervjuus Austria arstide väited aga kahtluse alla. «Dioksiin ei ole kohese toimega mürk. Selle toksilisus kuhjub tosinate aastatega. Võimatu on saada ühel päeval doosi, mis sind järgmisel mürgitab,» vahendas uudisteagentuur AFP.

«Dioksiin on väga visa aine, mis tekib tööstusliku tootmise käigus. See koguneb õhku, vette, toitu ja igaüks meist on saanud või võib saada mingis olukorras dioksiinidoosi,» selgitas Ostapenko.

Enne kliinikust lahkumist kiitis Juštšenko ka Ukraina rahvast tänavale tulemise eest, mis viis võltsimiskahtlustega presidendivalimiste teise vooru tühistamise ning kordusvalimiste väljakuulutamiseni.

«Me pole midagi sellist viimased sada aastat näinud,» ütles Juštšenko. «Usun, et seda oleks kohane võrrelda Nõukogude Liidu lagunemise või Berliini müüri kukkumisega.»

Levinud mürk

Dioksiinid on mürgised kemikaalid, mis tekivad kõrvalproduktina mitmete tööstuslike protsesside, näiteks väetise tootmise käigus.

Uuringute kohaselt suurendavad need inimestel tõenäosust haigestuda vähki. Samuti põhjustavad aknet, nahahaigust, mis on rikkunud Viktor Juštšenko palge.

Väikestes kogustes leidub dioksiine pea kõikjal – atmosfääris, pinnases, vees, toiduahelas.

Allikas: BBC, PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles