Nõos uksed avanud Soolo kliendid saabuvad õhtupoolikul

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tosin aastat tagasi Lukel endise sovhoosi söökla rendile võtnud Sootlate perefirma on keetes-küpsetades ning laenu võttes astunud pika sammu edasi ja avanud Nõos uhiuue Soolo kohviku.

Väsinud, aga rahul ja lootusrikas – nii võttis oma tunded kokku Nõo keskele Soolo kohviku ehitanud OÜ Sildo-Luke omanik Eerika Sootla.

«Algus ajas nutma küll, saal oli täitsa tühi,» rääkis ta. «Teeme kohviku kell kümme lahti, aga esimene klient tuleb nelja paiku. Nüüd oleme sellega leppinud, et päeval rahvast ei käi. Nõo on maakoht, imet siin ei tee.»

Soolo kohvik pole Sootlal esimene ettevõtmine. Tosin aastat tagasi võttis ta Nõo külje all Lukel rendile endise sovhoosi söökla. «Tookord ei uskunud paljud, et sellest asjast asja saab,» meenutas Soolo perenaine. «Aga kui tööd teed, siis naljalt põhja ei kõrbe.»

Poolsada kohta

Lukel pakkus Eerika Sootla koos paari abilisega toitu nii kohapeal kui ka kaasaviimiseks, samuti on OÜ Sildo-Luke aastaid pakkunud toitlustusteenindust: firma valmistab, viib kohale ja serveerib toitu tellimise peale nii ümberkaudsetes kui Tartu firmades või kas või tellija kodus.

Nõkku hakkasid Eerika ja Toomas Sootla kohvikut ehitama paar aastat tagasi. «Olime ikka sinisilmsed küll,» muigas Eerika Sootla. «Kui ehitama hakkasime, selgus, et kõik võtab mitu korda rohkem aega ja raha.»

Alevi keskel oleva Haraldi poe taha ehitatud kohvikuhoones on pinda ligi 300 ruutmeetrit. Sellest sada ruutmeetrit võtab enda alla 50-kohaline rõõmsavärviline söögisaal. Kohviku sisekujunduse tegi sisearhitekt Sirje Parve.

Ühel laual on värsked ajalehed ja ajakirjad. «Olen töötanud Tartus kohvikutes, seal on ajalehed klientide hulgas väga populaarsed,» ütles väikses müügiletis töötav Merike Kors. «Mõtlesime, et paneme ka siin lugemise välja ja see oli hea mõte – inimesed tõesti loevad.»

Mida Soolo kokad pakuvad? Seljanka ja oasupi võib osta 15, friikartulid viineritega 18, 350-grammise pitsa koos salatiga 20 ja suure šnitsli lisanditega 38 krooniga.

«Kui meil käiks rohkem inimesi, oleksid ka toidud odavamad,» ütles Erika Sootla.

Vaba teine korrus

Kui kohvikus sööjaid parajasti pole, valmistavad Soolo kokad tellimise peale salateid, kringleid ja Haraldi poele kulinaartooteid. Eriti maitseb nõolastele nende tehtud pasteet.

Kohviku teisel korrusel on samuti sajaruutmeetrine saal, kuid seal pole mööblit. «Meil pole veel head mõtet tulnud, mis sinna teha,» vabandas perenaine.

Peale Eerika Sootla on Soolos ametis kolm kokka, abitööline ja müüja-ettekandja. «Olin varem tükk aega kodune, maal pole lihtne tööd leida,» rääkis müügiletis töötav Merike Kors. «Muidugi võib linnas tööl käia, aga seal on palgad väiksed, suure osa teenitud rahast sõidad lihtsalt maha.»

Kohviku ehitamiseks sai Sildo-Luke ligi 1,7 miljonit krooni toetust Sapardi programmist. Kui palju uue söögikoha rajamine maksma läks, ei soovinud Eerika Sootla öelda. «Neid miljoneid ikka kogunes, maksame võlgu pensionieani,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles