Piirivalve saatis Kongo kodanikud tagasi Venemaale

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schengeni tsooni avamine Tallinna sadamas.
Schengeni tsooni avamine Tallinna sadamas. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Piirivalve pidas täna Tallinna lennujaamas kinni kaks Kongo Vabariigi kodanikku, kes soovisid lennata Eestist Läti kaudu Prantsusmaale ning saatis nad tagasi Venemaale.

Narva maanteepiiripunktis, mille kaudu kaks Kongo Vabariigi kodanikku Eestisse
sisenesid, nimetasid isikud reisi eesmärgiks turismi Tallinnas, vahendas piirivalveameti pressiesindaja.

Kuna isikute tegelik Eestisse saabumise eesmärk ei vastanud väidetule, tõkestas piirivalve isikute riigist väljumise ning nad saadeti täna Narva maanteepiiripunkti kaudu Eesti Vabariigist välja Vene Föderatsiooni.

«Aafrika riikidest pärit isikute ebaseadusliku sisserände peamiseks sihtriigiks on üldjuhul Prantsusmaa. Kuna Tallinnast Pariisi otselende ei toimu, siis püüavad isikud jõuda Riiga, kust on võimalik edasi liikuda Prantsusmaale või teistesse sihtriikidesse,» ütles ebaseadusliku sisserände tõkestamise jaoskonna ülem piirivalvekapten Ülle Väina.

Eesti piirivalve ülesandeks Schengeni välispiiri valvamisel on nii Eesti kui kõigi teiste Schengeni viisaruumi liikmesriikide sisejulgeoleku tagamine. Schengeni viisaruumiga liitumisega on kaasnenud viisade väärkasutamise juhtumid.

Ühe liikmesriigi poolt väljastatud Schengeni viisa annab üldjuhul seadusliku aluse viibida kõigi Schengeni liikmesriikide territooriumil. Ülle Väina sõnul kasutatakse seda võimalust ära ka ebaseadusliku sisserände eesmärgil.

«Näiteks antakse viisa taotlemisel valeütlusi reisi eesmärgi kohta. Piirivalve tuvastab järjest enam juhtumeid, mil Schengeni viisat taotlenud isikud peale viisa kättesaamist Eestisse ei saabugi või liiguvad saabumisel koheselt edasi teistesse riikidesse,» selgitas Väina.

Piirivalve palub elanikel, firmadel ja turisimiasutustel teada anda, kui kolmandatest riikidest oodatud äripartnerid, küllakutsutud või majutusasutustes ööbimise broneerinud isikud on jäänud Eestisse saabumata.

Iga kodaniku panus võitluses ebaseadusliku sisserändega aitab tagada kõikide liikmesriikide turvalisust ning piirivalve on tänulik iga sellise info eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles