Pihl: riigikohus hiilib oma ülesandest kõrvale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuniku rõivad varnas.
Kohtuniku rõivad varnas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Endine siseminister, sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl leiab, et otsustades mitte menetleda kaebusi aprillirahutuste kohtuotsuse kohta, hiilis riigikohus talle pandud põhiseaduslikust ülesandest kõrvale.

«Mulle kui seaduskuulekale Eesti Vabariigi kodanikule on riigikohtu otsus arusaamatu ja kõhedust tekitav,» ütles Jüri Pihl.

«Vastavalt põhiseaduse paragrahv 149-le on riigikohus meie vabariigi kõrgeim kohus, kes menetleb ja teeb otsuseid kohtuasjades, mis omavat suurt tähtsust,» pidas ta menetlusest keeldumist ootamatuks.

«Meenutagem kasvõi seda, et riigikohus menetles ligi aasta kohtuasja otsustamaks, kas roolijoodikutelt tohib autot konfiskeerida või mitte. Selles asjas tegi otsuse konfiskeerimise kasuks riigikohtu üldkogu,» märkis Pihl.

«Vägisi jääb riigikohtunike otsusest mitte menetleda nn aprillimässu kohtuasja mulje, et see kohtumenetlus on nende jaoks tähtsusetu. Riigikohtu taoline otsus on küll seaduslik (õigust mõistab demokraatlikus Eesti Vabariigis ainult kohus), kuid samas on see riigikohtule kui kõrgemale kohtule põhiseadusega pandud ülesannetest vastutustundetu kõrvalehiilimine.»

Riigikohus otsustas mitte menetleda riigiprokuratuuri ega Öise Vahtkonna advokaatide kaebusi kohtuotsuse peale, millega Tallinna ringkonnakohus mõistis õigeks aprillirahutuste korraldamises süüdistatud Dmitri Linteri, Maksim Reva ja Mark Sirõki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles