Valmis lõi Baskiniga käed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Viisin Eino Baskini koju, läks natuke kauem aega,» vabandab väsinud olekuga muusikaärimees Aarne Valmis. Kaks tundi varem asutati notari valvsa silme all OÜ Vana Baskini Teater.

«Baskin ütles, et vanas eas sai ka tema eraomanikuks. Oleme võrdsed partnerid,» ütleb eelkõige suvetuuride korraldajana ning Smilersi ja Inese mänedžerina tuntud Aarne Valmis (44).

Teatrimõte hakkas idanema Baskini juubelietendusel «Viimane vint», millal täpselt aga vanameister produtsendile asjakohase ettepaneku tegi, Valmis ei mäleta. Igatahes ühel hetkel tundus talle, et võiks hullumeelse mõtte teoks teha.

«See pole heategevus,» kinnitab Valmis. «Usun, et ka teatrit on võimalik majandada, aga suur bisnis see siiski pole.»

Teatri taustaga

Kuid ikkagi – miks tahab Hitivabriku ja Elvise muusikalao omanik teatri asutada? Täpset vastust ei tea mees isegi. Soovi jäädvustada end tõsiseltvõetavasse kultuurilukku ta igatahes eitab. «Võib-olla seepärast, et olen teatri-taustaga,» pakub Tombi kultuuripalee näiteringis käinud ja 23 aastat tagasi pedas näitejuhi eriala viitega lõpetanud Valmis.

Kümme aastat pärast ülikooli lõpetamist ja seejärel Tamsalu kultuurimajja tööle suunamist käis Valmis õhtuid juhtimas. 135-rublase kuupalgaga mees pistis korra pealt taskusse 40-50 rubla.

Sukad tüütasid ära

«Ma võisin mitte meeldida, kuid minuga polnud igav,» väidab Valmis. Ja meenutab, et kord, kui sai kutse tulla Tallinna baarmenite ja kelnerite uusaastapidu juhtima, öeldi talle kohe, et pingutada pole mõtet, rahvast see ei huvita. «Eelmisel aasta olid Priit Aimla ja Peeter Kaljumäe proovinud, aga asjata. Andsin siis endast kõik ja hiljem tuldi kättpidi tänama – et tundmatu vend, aga tegi hea õhtu.»

Toona oli Valmise leivanumbriks naisterahva mängimine. «Kord sukki jalga tõmmates aga tundsin, et enam ei taha,» meenutab ta.

Valmis usub, et saaks nüüdki õhtujuhtimisega paremini hakkama kui mõni näitleja. «Praegu pole selleks aega, kuid sügisel võiks pakkumisi kaaluda,» lausub ta. «On paar karakterit, mida tahaks põnevuse pärast proovida.»

Suvetuure korraldas Valmis juba 1980ndate keskel, vahendades Sulev Nõmmiku, Vello Viisimaa, Arvo Laidi ja Hans Miilbergi esinemisi kultuurimajades. Eino Baskini aga kutsus paar aastat tagasi «Vanade ja kobedate» suvetuurile Kanada Elmutit mängima.

Esimene mälestus Baskinist pärineb Valmisel aga keskkooliajal nähtud etendusest «Viimane rong»: «Tema kõnnak, olek laval ja see, kuidas ta ütles: hindu on alandatud.»

Hiljem on Valmis Baskiniga kohtunud vaid töisel pinnal. Pärast notaris käimist tegi vanem mees küll ettepaneku õhtul pitsid kokku lüüa, kuid nooremal polnud aega. «Teeme seda teine kord, pidulikumalt,» lubab ta. «Nii õpib inimest paremini tundma.»

Vana Baskini Teatri loomist põhjendab Valmis asjaoluga, et publik, näitlejad ja isegi tehniline personal on olemas. Ja loomulikult Eino Baskin. «Muidugi olen tema tervise pärast mures,» mainib Valmis. «Aga samas on mul raske temaga sammu pidada – Baskini mõte lihtsalt töötab nii erksalt.»

Juba 8. veebruaril võib Lihulas näha uue teatri etendust «Kadrioru vanad», mis ostetakse Vanalinnastuudiolt kokkuleppehinnaga.

Teatrimaja ei ehita

«Teatrimaja me ehitada ei kavatse, aga tulevikus leiab teatrikülastaja Vana Baskini Teatri kusagilt Tallinna kesklinnast,» lausub Valmis. «Kaubanduskeskus see pole, aga rohkem ma ei ütle – ärme rutta sündmusest ette.»

Kasumisse jõudmiseks peavad saalid täis olema. Valmis teab, et on olemas toetussüsteeme, kust võiks raha taotleda, aga... «Baskin oma ausa meelega on arvustanud kultuuriministrit, kellest väga palju sõltub,» tõdeb ta.

«Summad pole astronoomilised,» vastab Valmis küsimusele, kas viimased aastad on muusikaäris nii tulusad, et raha jääb investeeringuteks.

Vahemärkusena võib öelda, et Valmise produtseeritud plaatide müüginumber ulatub 20 000ni. «Nuudet ostetakse seniajani, Jam oli tipus, praegu on Ines ja Smilers. Neid müüakse 10 000 piires.»

Tegelikult Aarne Valmis kardab. Sest keegi ei tea, kas uus teater jääb ellu. Suvetuuridel on «katsejänesteks» sugulased ja tuttavad – kui nemad tahavad pileteid, siis võib oodata publikumenu.

Täna sõidab Valmis abikaasa Veronika ja Smilersiga Egiptusesse. Bändimehed lähevad sealt edasi Prantsusmaale, Valmis naaseb Eestisse. Teater tuleb ju käima lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles