Kaks Sinimägedes piketeerinud meest saadeti riigist välja

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga rahvusvaheline piiriületuspunkt.
Valga rahvusvaheline piiriületuspunkt. Foto: Lauri Kulpsoo/ Postimees

Piirivalve saatis eile Eestist välja kaks meest, kelle politsei pidas eile kinni Sinimägedele toimunud sanktsioneerimata meeleavaldusel.

Politseil tekkis kahtlus kahe isiku Eestis viibimise seaduslikus aluses ning nad pöördusid selle tuvastamiseks piirivalve poole, selgitas piirivalveameti pressiesindaja Kaisa Pungas.

Piirivalve tuvastas, et isikute suhtes on kehtestatud Eesti Vabariiki sissesõidukeeld ning seega puudus neil seaduslik alus riigis viibimiseks.

Mõlemad mehed saadeti eile Valga kaudu Lätti. «Isikud toimetati piiripunkti ja tagati nende Eesti Vabariigist lahkumine,» kinnitas piirivalve pressiesindaja.

Üks välja saadetutest oli Läti kodanik, teine oli Lätis elav kodakondsuseta isik. Millal ja miks meestele sissesõidukeeld kehtestati, ei osanud piirivalveamet öelda, kuna sellega tegeleb siseministeerium.

Eile pidas politsei Ida-Virumaal Sinimägedes kinni viis inimest, kes vangirõivaid kandes piketeerisid seal toimuva Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide kokkutuleku vastu.

Mehi süüdistatakse avaliku korra rikkumises ja juhtumi kohta on algatatud väärteomenetlus. Üks piketeerijatest oli Öise Vahtkonna juht Maksim Reva.

Meestel oli kaasas plakatid tekstiga «Iga päev teie siinset vastupanu nõudis süütuid ohvreid koonduslaagrites» ja «Waffen SS ei kaitsenud mitte Eesti vabadust, vaid natsismi kuritegusid». Samuti oli neil kaasas Klooga koonduslaagri fotod.

Sinimägedes tähistati eile 65. aasta möödumist 1944. aasta kaitselahingutest, mida peetakse Eesti ajaloo üheks ohvriterohkemaks lahinguks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles