Aili Paju kirjutab taas keha ja hinge seostest

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aili Paju raamatu «Teadjanaine» peategelane Eleonore Buchman ehk Laane Kaalu kirjeldab oma päevikus inimesi nende surma hetkel ja annab ühtaegu edasi lohutava, isegi rõõmsa teate.

«Mulle sai selgeks, et elu on suurem kui maamunal astuv inimene. Su väsinud haige keha küntakse maasse huumuseks, aga hing ja mõtted, mille järgi olid oma elu seadnud, saadetakse eetrisse. Hing vabaneb surma hetkel ja elab edasi,» kirjutab teadjanaine Laane Kaalu oma päevikus.

Mullu detsembris avaldas kirjanik, arst ja teadlane Aili Paju raamatu «Mõtisklus psühhosomaatikast», mis valmis semiootikatudengitele peetud loengutele tuginedes. Muu hulgas kirjeldab ta selles keha ja hinge ühendavaid energiamustreid, millesse on hõlmatud õigupoolest kogu elu.

Uue raamatu teema

Uue raamatu «Teadjanaine» teemaks on samuti keha ja hinge seosed, kuid kirja pandud mitte (populaar)teaduslikust, vaid ilukirjanduslikust vaatevinklist.

«Mõtisklus psühhosomaatikast» sai autori sõnul alguse vähemalt 30 aastat tagasi, kui ta hakkas huvituma Äksi nõia ja teiste ravitsejate tegevusest.

«Teadjanaise» peategelase üks prototüüpe on Äksi nõid ehk Hermiine Elisabeth Jürgens. Kuid Laane Kaalus on Aili Paju selgituse kohaselt jooni ka paljudest teistest eesti naisravitsejatest.

Õigupoolest on praegune «Teadjanaine» teine trükk. Esimene ilmus aastal 1994.

«Kümme aastat hiljem leidsin ühes raamatukogus lugejatega kohtudes ühelt stendilt rohkest lugemisest armetus seisus «Teadjanaise»,» meenutas Aili Paju. «Ma lubasin kirjutada ühe peatüki juurde ja uuesti avaldada.»

Kõvade kaante vahel

Värskelt avaldatud raamatusse ongi autor lisanud kolmanda peatüki «Kiri Kanadast». Lisandunud on ka kõvad kaaned ja eri osade alguslehekülgedele pisikesed ravimtaimejoonistused.

«Tänu sellele on raamat armsamaks saanud,» ütles

Aili Paju. «Illustratsioonid on lisanud kunstnik Jaan Tammsaar, kes on olnud minu ravimtaimeraamatute põhiline illustreerija.»

Nii nagu esimeses trükis, on ka nüüdses üllitises muust tekstist erineva trükikirjatüübiga väljavõtted teadjanaise päevaraamatust. Nende ülestähenduste hulgas on rohkesti arutlusi selle üle, mis on keha ja mis on hing ja mis on ravimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles