Sõjakooli ülem: lahinguväljal on kõik võrdsed

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgem Sõjakool.
Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgem Sõjakool. Foto: Sille Annuk

Kõrgema sõjakooli ülem major Vahur Murulaid leiab, et kuna lahingus on kõik võrdsed, võiksid ka meeste ja naiste kehaliste katsete tingimused sõjakoolis võrdsed olla.

Praegu lähtub Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgem Sõjakool vastuvõtukatsetel kogu kaitseväele ühistest kaadrikaitseväelaste füüsilise ettevalmistuse nõuetest, kus naistele on kehtestatud veidi madalamad normid.

«Minu isiklik arvamus on, et tingimused võiks meestele ja naistele olla ühesugused,» ütles Murulaid. «Ega lahinguväljal vahet ei ole, relvad on kõigil üheraskused.»

Murulaid arvas, et nõuete võrdsustamist võiks kaaluda, kuid see vajab põhjalikku analüüsi ja läbimõtlemist. Hetkel ta selleks vajadust ei näe.

Kõrgemasse sõjakooli kandideerimisel peab soovijatel olema läbitud ajateenistus. Murulaid ütles, et naistele tehakse siin mõningast allahindlust, võttes neid õppima ka ajateenistust läbimata. Sel juhul on kohustuslik kaitseliidu baaskursuse läbimine.

Sel sügisel asub sõjakoolis õppima 45 kadetti, kellest kolm on naised. Murulaidi sõnul on neil kõigil ka ajateenistus läbitud. Ta lisas, et naisi on sõjakoolis igal kursusel mõni üksik ja kõik nad saavad hästi hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles