Soomlased löövad eestlasi parema tervisega

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Kui Eesti mehed jäävad terviseuuringus soomlastele alla kaks korda rohkem suitsetades, siis 35-aastased ja vanemad Eesti naised kipuvad jällegi olema paksemad kui nende Soome eakaaslased.

Sellise tõdemuseni jõudis Tervise Arengu Instituut (TAI), võrreldes Soomes ja Eestis eelmisel aastal tehtud terviseuuringu tulemusi.

Uuring näitas muu hulgas, et eestlastest kaks korda rohkem tervisespordiga tegelevad soomlased hindavad ka ise oma tervist paremaks, kui seda teevad eestlased.

30 aastat tööd

TAI direktori Maarike Harro sõnul on selle põhjuseks soomlaste tervislikumad eluviisid – nad jälgivad rohkem oma tervist, suitsetavad vähem, söövad rohkem värskeid juurvilju ja tegelevad aktiivselt tervisespordiga.

«Soomes on selle nimel 30 aastat tööd tehtud ning meilegi peaks jõudma arusaamine, et väga paljusid haigusi on võimalik ise ära hoida,» rääkis Harro.

Ta tõi näiteks Soomes laialt levinud kepikõnni. «See ei vaja suuri kulutusi,» märkis Harro. Ta nentis, et uuringu tulemuste põhjal Eestil igal juhul rahuloluks põhjust pole.

Eesti meeste seas on igapäevasuitsetajaid peaaegu kaks korda rohkem kui Soomes. Eesti ja Soome naiste seas on igapäevasuitsetajaid enam-vähem võrdselt.

Vaid alkoholitarbimises on eestlaste tulemused veidi paremad. Kuigi meeste alkoholitarbimises suuri erinevusi ei ilmne, joovad Eesti naised soomlannadega võrreldes tuntavalt vähem.

Eriti suur on vahe noorte naiste alkoholitarbimises. Vähemalt kord kuus tarbib kuus või rohkem alkoholiannust 16 protsenti Eesti ja 32 protsenti Soome noortest naistest.

TAI analüütiku Julia Aru sõnul teeb muret see, et Eesti noored suitsetavad oma Soome eakaaslastest oluliselt rohkem ja ka passiivne suitsetamine on Eestis enam levinud.

Harro sõnul suureneb noorte, eriti teismeeas tüdrukute suitsetamine kogu maailmas.

Ülekaaluliste ja rasvunute osakaal on küll Eestis meeste seas mõnevõrra väiksem kui Soomes ning nooremate naiste seas on Eestis samuti ülekaalulisi vähem kui põhjanaabrite juures.

Paksud naised

Paraku muutub Aru sõnul alates 35. eluaastast trend vastupidiseks: Eestis on selles vanuses ülekaalulisi naisi rohkem kui Soomes.

Harro sõnul teeb murelikuks, et kuigi meie teismelised on põhjanaabritega võrreldes üldiselt saledamad, siis Tallinnas on hakanud suurenema kooliealiste ülekaaluliste poiste hulk. «Võimalik, et põhjus on toitumises, süüakse vähe tervislikku toitu ja palju kõikvõimalikke snäkke,» pakkus ta.

Sotsiaalministeeriumi asekantsleri Ivi Normeti sõnul näitab uuring, milliseid sihtrühmasid on vaja mõjutada, et nad ise oma tervist ei rikuks.

«Uuringu algusaastatega võrreldes saame öelda, et üldine suundumus tervislikuma käitumise poole on hea,» osutas Normet. «Näiteks on aastate lõikes paranenud passiivse ja ka aktiivse suitsetamise näitajad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles