Tartlased kiskusid üles ülikoolide nimetüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikooli tudeng Indrek Verro oli eile üks neist üliõpilastest, kes pidi oma koolitöö infotehnoloogia õppejõule Marek Kusminile paberil andma, sest e-kirjavahetus on Tartu Ülikooli protesti tõttu tugevalt häiritud.
Tallinna Ülikooli tudeng Indrek Verro oli eile üks neist üliõpilastest, kes pidi oma koolitöö infotehnoloogia õppejõule Marek Kusminile paberil andma, sest e-kirjavahetus on Tartu Ülikooli protesti tõttu tugevalt häiritud. Foto: CISSE NOORMETS

Eesti suurimate kõrgkoolide nimevaidlus jõudis eile uuele tasemele, kui Tartu Ülikooli rektor lasi kinni panna Tallinna Ülikooli veebikeskkonna, mille nimi on tema hinnangul liiga sarnane Tartu omaga.

Kõrgkoolide seekordse tüli sisu on täis keerulisi IT-termineid ja üksikasju, kuid lihtsustatult tähendab see seda, et Tartu Ülikooli (TÜ) rektorile ei meeldinud Tallinna Ülikooli (TLÜ) kodulehe aadress.

Nimelt on TÜ veebilühend «ut» ja TLÜ oma «tu». TÜ rektor Jaak Aaviksoo leidis, et see sarnasus kahjustab tema juhitavat kooli. Näiteks otsib tema hinnangul palju inimesi TÜ veebilehte just aadressilt, mille pealinna kõrgkool endale registreeris.

Koduleht suleti

Märtsi lõpus saatis Aaviksoo domeeni .ee administraatorile Endel Lippmaale avalduse nõudega sait nimega www.tu.ee kinni panna. Lippmaa, kes on ühtlasi TÜ audoktor, seda ka tegi. Lippmaa on selle Eesti levinuima virtuaalkeskkonna tööküsimuste ainuotsustaja.

Tallinna kõrgkooli koduleht suleti eile hoolimata sellest, et Eesti ülemdomeeni .ee haldav EENet oli selle juba märtsi alguses ametlikult registreerinud.

Veebikeskkonna sulgemise tõttu ei pea Tallinna noor kõrgkool mitte ainult otsima endale uue domeeninime, vaid ka ära viskama visiitkaardid, voldikud ja muud trükised, millel on kasutatud senist aadressi www.tu.ee. Häiritud on ka tudengite ja õppejõudude e-kirjavahetus.

TLÜ pressiesindaja Krista Männa hinnangul sai ülikool sellega ligi 100 000 krooni kahju, sest nad on tootnud reklaame, teinud sisseastuja ajalehe ja teatmiku ning tellinud kõikvõimalikke dokumente. Kõigil neil oli viide aadressile www.tu.ee, mis enam ei toimi.

TLÜ ei kavatse raiskuläinud summat korstnasse kirjutada, vaid võrguhaldajalt EENetilt sisse nõuda. Kurioosseks teeb aga rahanõude tõsiasi, et EENet on haridus- ja teadusministeeriumi halduses.

Administraator Lippmaa leidis aga, et valesti ei käitunud nime väljastaja EENet, vaid nime taotleja ehk TLÜ. «Internet on nagu klubi, kes sellega liituda tahab, peab enne endale reeglid selgeks tegema,» osutas ta.

Nimelt ei luba tema sõnul rahvusvahelised kokkulepped kahetähelise domeeninime peegelpilti, mida Tallinna Ülikool oma «tu’ga» tegi.

Pretsedent Eestis

Tallinna Ülikool põhjendas oma veebinime www.tu.ee valikut sellega, et kõrgkooli ingliskeelne nimi on Tallinn University. Ka EENet nõudis, et lühend peab põhinema ametlikul nimel.

Jaak Aaviksoo, kes veel mullu sügisel võttis sõna Tallinna Ülikooli nimetuse vastu, hindas praegust kõrgkoolidevahelist konflikti äärmiselt kahetsusväärseks. «Olen väga huvitatud, et probleem laheneks,» rääkis Aaviksoo. Ta tunnistas, et esialgu kahe kooli vahel üksmeelt pole.

EENeti töötaja Ave Ploomipuu sõnul on juhtum pretsedent: varem ei ole juhtunud, et administraator sulgeb kodulehe, mille EENet on registreerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles