Obama püüdis õllega rassivaidlust jahutada

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama võõrustas eile Valges Majas Ühendriikide rassidebati täistuuridel käivitanud vahejuhtumi kahte peategelast.


Ühiskondliku kiretormi keskmes on tuntud mustanahaline Harvardi professor Henry Louis Gates, kelle valgenahaline Massachusettsi osariigi politseiseersant James Crowley juuli keskel oma kodumaja verandal mõneks tunniks vahi alla võttis, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet. 

Meedia ristis Obama lepituskatse «õlletippkohtumiseks», sest riigipea pakkus Gatesile ja Crowleyle jutu kõrvale humalavett ning suupisteid.

58-aastane Gates on seisukohal, et tema vahistamine toonitab rassiliste stereotüüpide juurdumist isegi liberaalses USAs, samas kui Crowley on etteheited tagasi lükanud.

Tohutu meediakära saatel käinud vaidlusele lisas hoogu ka esimeseks USA mustanahaliseks presidendiks valitud Obama ise, kelle noomiv avaldus politsei tegutsemise kohta on avalikkuses pigem meelepaha tekitanud.

Riigipea ütles pärast kolme mehe vestlust, et neil oli olnud «sõbralik ja järelemõtlik» keskustelu. Obama avaldus lootust, et USA ühiskond on juhtumist saanud «positiivse õppetunni».

Rassiküsimused on tundlik teema Ühendriikides, millel lasub orjanduse, segregatsiooni ja rassilise diskrimineerimise pärand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles