Filipiinide demokraatia sümbol Corazon Aquino suri vähki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aquino poolehoidja roosipärjaga tema mälestusmissal.
Aquino poolehoidja roosipärjaga tema mälestusmissal. Foto: Reuters / Scanpix

Filipiinide endine president ja demokraatiasümbol Corazon Aquino suri täna laupäeval 76-aastasena südameseiskumisse pärast aasta kestnud võitlust vähiga, teatas perekond.

Meie ema suri 1. augustil kell 03.18 Manilas asuvas Makati meditsiinikeskuses, teatas tema senaatorist poeg Benigno Simeon Aquino Jr.

Lähedase perekonnasõbra Boy Abunda sõnul ümbritsesid kunagist tipp-poliitikut surmahetkel pereliikmed. Tema kinnitusel täpsustatakse matustega seotud üksikasju päeva jooksul.

Presidendikantselei pressiesindaja Cerge Remonde teatas, et valitsus on kehtestanud nädalapikkuse rahvusliku leinaperioodi ja Aquinole korraldatakse riiklikud matused. Ühendriikides visiidil viibiv president Gloria Macapagal Arroyo kinnitas ajakirjanikele, et kogu riik ja rahvas on leinas.

Corazon Aquino, kes oli 1983. aastal salamõrvatud opositsiooniliidri Benigno Aquino lesk, kerkis tähelepanu keskmesse 1986. aastal, kui asus juhtima legendaarseks muutunud rahvarevolutsiooni, mis sundis eksiili 20 aastat riiki valitsenud diktaatori Ferdinand Marcose.

Kõikjal maailmas demokraatia sümboliks saanud Aquino oli Filipiinide riigipea 1992. aastani.

Corazon Sumulong Cojuangco sündis 1933. aasta 25. jaanuaril pealinnast Manilast põhjas asuvas Tarlaci provintsis kaheksalapselises jõukas perekonnas, kelle omanduses oli muuhulgas pank ja suhkrurooistandus. Pärast õpinguid Ühendriikides naasis ta kodumaale, kus abiellus ajakirjaniku ja poliitiku Benigno Servillano Aquinoga, kellega sai viis last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles