Keskpäeval saabub XVI Seto Kuningriik

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aastal Seto Kuningriigi ülemsootskaks valitud Silver Hüdsi.
2008. aastal Seto Kuningriigi ülemsootskaks valitud Silver Hüdsi. Foto: Igor Taro.

Täna keskpäeval kuulutab Setomaa ülemsootska Silver Hüdsi Luhamaal Määsi mäel XVI Seto Kuningriigi.


Kuningriigi alamateks võivad lugeda end kõik, kes laupäeval Määsi mäele tulevad, teatas portaal

setomaa.ee

.

Kuningriigi alamad valivad parima laulumeistri ehk sõnolise, õlle- ja veinimeistri, pillimängija, leiva- ja pirukaküpsetaja, käsitöölise, vägimehe, karguse kargaja (tantsija) ning handsaajaja. Kõik nad saavad endale järgmiseks aastaks oma valdkonna kuningameistri tiitli.

Muudest suvesündmustest ja laatadest eristab Seto Kuningriiki kohalikule pärimuskultuurile tehtud rõhuasetus. «Meil pole siin kuulsaid ansambleid publiku peibutuseks tellitud. Näitame lihtsalt oma kultuuri ja traditsioone - seega ei saa Seto Kuningriiki ühegi teise suure suvise meelelahutussündmusega võrrelda,» märkis läinud aasta Värskas kuningriigi sootskaks valitud Silver Hüdsi.

Seto Kuningriik oli 16 aasta eest ellu kutsutud seto pärimuskultuuri erinevate väljendusvormide propageerimiseks, et tõsta taas au sisse seto leelo kõrval niisugused traditsioonid nagu kohalike jookide ja söökide valmistamine, pillimängu ja tantsud.

Viimastel aastatel on Seto Kuningriik kujunenud eriti populaarseks rahvasündmuseks, pidades samas vastu lihtlabase massikultuuri pealetungile. Sootska sõnutsi on setod ise teinud palju tööd selle nimel, et võita Kuningriigile publikut juurde, kuna iseendale kohalike traditsioone tutvustada pole suurt mõtet.

Kuningriigipäeva lõpus valivad alamad endale legendi järgi Petseri kloostris magavale seto kuninga Peko maapealse asemiku, keda nimetatakse ülemsootskaks. Sootska kandidaadid seisavad kõrvuti pukkide peale ning kelle ette tekib suurim inimestest koosnev saba, see ongi järgmine sootska.

Lõpetuseks võtab sootska vastu ka Seto Kuningriigi sõjaväe paraadi. Kuningriigi sõjavägi koosneb sel aastal maaväe, mereväe, õhuväe ning tagala üksustest.

Intervjuud ülemsootska Silver Hüdsiga loe tänasest Postimehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles