Lagunenud katusega iidset kirikut ähvardab häving

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK Ridala Püha-Maarja Magdaleena kirik.
EELK Ridala Püha-Maarja Magdaleena kirik. Foto: Liis Treimann

Läänemal asuv 739. aastane haruldaste kunstiväärtustega Ridala kindluskirik on lagunemas, sest kivikatus laseb vett läbi, kuid remondiraha pole.

Ühe vanima Eesti kiriku katusekivid on murenenud, nii et vesi valgub vanadele lubimördiga laotud müüridele ning kandvatele puitkonstruktsioonidele, kuid raha remondiks pole ei muinsuskaitseametil ega kogudusel, kirjutab Lääne Elu.

Kui see jätkub, võib karta kooriruumi seintel haruldaste keskaegsete seinamaalingute hävimist ning rohkete 1656. aastast pärit puitskulptuuridega barokkstiilis kantsli ja Eestis ainsana säilinud kooriruumi võrestiku kahjustusi.

«Muinsuskaitseamet on küll teadlik Ridala kiriku katuse avariilisest olukorrast ja ülimalt tõsisest vajadusest alustada katuse restaureerimistöid võimalikult kiiresti, et vähendada kahjustuste hulga suurenemist, aga siiski ei võimalda meie vahendid käesoleval aastal Ridala kiriku juures töid alustada. Vaatamata üleüldisele raskele majanduslikule olukorrale loodame, et hiljemalt järgmise aasta alguses võime siiski alustada töödega Ridala kiriku juures,» teatas probleemi kohta muinsuskaitseamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles