Veerand eurooplastest ei taha mustlastega kõrvuti elada

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalvähemuste paraad Tallinnas 2007. aastal.
Seksuaalvähemuste paraad Tallinnas 2007. aastal. Foto: Peeter Langovits

Hiljutisest Eurobaromeetri uuringust selgus, et levinuimaks peetakse Euroopa Liidus diskrimineerimist etnilise päritolu tõttu.

Rahvuse pärast ebavõrdset kohtlemist pidas levinuks 62 protsenti vastanutest. Üldiselt pole enamikul eurooplastest midagi endast erinevat etnilist päritolu naabri vastu. Siiski ei tahaks veerand vastanutest elada mustlase kõrval.

Umbes pooled eurooplased, 51 protsenti, tunnevad, et diskrimineeritakse ka seksuaalsete eelistuste tõttu ja 45 protsenti, et puude tõttu.

15 protsenti inimesest oli uuringule eelnenud aasta jooksul diskrimineerimist ise kogenud ja ligi kolmandik seda pealt näinud.

Ebavõrdset kohtlemist peavad inimesed vähenevaks trendiks, kuid mitte eriti kiires tempos. Üle poole vastajatest tunnistas, et nad ei tea oma õigusi, kui peaksid diskrimineerimise ohvriks langema.

Tagamaks õiguste kaitset, muutis Euroopa Komisjon diskrimineerimisvastased õigusaktid üksikasjalikumaks ning nõustamist soovivate inimeste aitamiseks moodustati siseriiklike võrdõiguslikkuse küsimustega tegelevate asutuste Euroopa võrgustik.

Peale selle toimub Euroopa Komisjonil ühiskonna mitmekesisuse eeliste propageerimiseks ja diskrimineerimise vastu võitlemiseks alates 2003. aastast teabekampaania «Erinevuste poolt. Diskrimineerimise vastu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles