Ida-Virumaal olnud koonduslaager saab USA toel mälestustähise

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloogal asuv holokausti mälestuskivi.
Kloogal asuv holokausti mälestuskivi. Foto: Peeter Langovits

Täna keskpäeval avatakse Ida-Virumaal Kohtla-Nõmmel holokausti mälestustähis, mis märgib praeguse kaevandusmuuseumi kõrvale jäävas metsas paiknenud töökomando asukohta. Tähis valmis USA rahalisel toel.

Kohtla-Nõmmel asus Vaivara koonduslaagri võrgustikku kuulunud Ereda laagri töökomando, mille asukateks olid mitmetest Euroopa riikidest toodud juudi naised ja lapsed, teatas kultuuriministeerium.

Tollasest vangilaagrist on tänaseks säilinud saekaatri õhitud betoonpõrand. Mälestuskivide püstitamist rahastab annetuste toel Ameerika Ühendriikide välismaal paikneva kultuuripärandi kaitse komisjon.

Holokausti paikade tähistamine on seotud 2003. aastal Eesti ja Ameerika Ühendriikide valitsuse vahel sõlmitud kokkuleppega, mille eesmärgiks on kaitsta ja säilitada kõigi oma territooriumil elavate või elanud rahvus-, usu- või etniliste gruppide kultuuripärandit.

Koostöös Eesti juudi kogukonnaga on varasematel aastatel püstitatud mälestustähised Harjumaale Kloogale ja Ida-Virumaale Eredale, Kiviõlisse, Kuremäele ning Vaivarasse, tänavu lisaks Kohtla-Nõmmele ka Aseri ja Soska töölaagrite asupaikadesse.


Edaspidi on kavas paigaldada pikemate selgitavate tekstidega infotahvlid Vaivarasse, Kloogale ning Kalevi-Liivale.

Tänasel tseremoonial Kohtla-Nõmmel osalevad kultuuriministeeriumi asekantsler Anton Pärn, Ameerika Ühendriikide välismaal paikneva kultuuripärandi kaitse komisjoni liige Lee R. Seeman, Austria ja Poola suursaadikud, Iisraeli, Tšehhi ja USA saatkonna esindajad, Ida-Virumaa kohalike omavalitsuste esindajad ning Eesti juudi kogukonna liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles