Eesti harrastusteatrite paremik sõidab Võrru

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et teatrihooaeg kogub täistuure riiklike teatrite kõrval ka harrastustruppides, sellest annab märku Võrus toimuv festival, kus põhiprogrammis said osalemisõiguse tartlastest Vilde Teater ja Tartu Üliõpilasteater.

Eesti Harrastusteatrite Liidu peasekretäri Kristiina Oomeri teatel koosneb Võrus 4.–6. novembrini toimuva harrastusteatrite riigifestivali põhiprogramm kaheksast lavastusest. Nende hulgas on ka Vilde Teatri lavastus «Vajatakse naist» ja Üliõpilasteatri «Puhastatud».

Charles Bukowski ja Arvo Valtoni juttude põhjal kirjutas dramatiseeringu «Vajatakse naist» ja lavastas selle kevadel vanemuislane Raivo Adlas.

Uue koha otsingul

Uuele hooajale mõeldes on Adlas vaadanud lootusrikkalt Supilinna poole. Nimelt on tal vildelastele esitamiseks võetud käsile August Jakobsoni suurromaan «Vaeste-Patus-te alev». Et aga menuka «Tagahoovis» etenduste paik Karlovas on müüki pandud, siis käivad uue koha otsingud.

Kohe pärast Võrust naasmist, 7. novembriks on ta kutsunud näitlejad kokku, et neile osad välja jagada.

Kindlasti saab rolli Kristiina Metsanurk, kes on osalenud varem harrastusnäitlejate seltskonnas kolmes Adlase lavastuses ja kes veidi enam kui kuu on olnud mittetulundusühingu Vilde Teater juhatuse esinaine.

Sellel harrastusteatril, mis käib koos Pepleri 27 30-ruutmeetrises toas, on üks uudis veel. Nimelt on asunud tegevusse Vilde Teatri vene stuudio Pavel Ümariku juhtimisel. Esimeseks lavastuseks saab Vassili Sigarjevi näidend «Gupike».

Kõiv ja Kane

Tartu Üliõpilasteatri trupp, kes käib koos Tartu Üliõpilasmajas (Kalevi 24), viib Võrru kevadel esietendunud ja kriitikas hea vastuvõtu osaliseks saanud lavastuse «Puhastatud».

Selle publiku ette toonud Kalev Kudu sõnul on uue lavastuse proovid juba alanud.

Nimelt on Madis Kõiv kirjutanud Mark Twaini ainetel just tudengitest näitlejaid silmas pidades «Huck Finni monoloogi». Lavastab Kudu, esietendus on veebruari algu-ses.

Sarah Kane’i näidendit «Puhastatud» näevad tartlased uues versioonis Y-galeriis alates 9. novembrist. «Uus tuleb külmem ja julmem, kui oli Lutsu teatrimajas,» ütles lavastaja.

Ka Üliõpilasteatris tegut-seb stuudio. Timo Kikase käe all peaks jõuludeks vaatajate ette jõudma «Mikamaka lugu».

«Meie üks selle hooaja olulisemaid küsimusi on koostöös Tartu Ülikooli ja linnaga leida Üliõpilasteatrile statsionaarne koht, kus mängida,» rääkis Kudu.

Lisaks neile kahele trupile esindab Võrus tartlasi ka Rannu Külateatris Anneli Vikati lavastatud «Juhtub paremaski perekonnas». Seda Ray Cooney jantlikku lugu on rannulased kutsutud esitama osaliselt, festivali katkenditekavas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles